Nezavisni stav

Hrana i političari

Pored svih privilegija koje imaju, zvaničnici i zaposleni u institucijama BiH plaćaju najniže cijene hrane i pića, pa je tako, kao nigdje, u restoranima bh. institucija moguće ručati za tri KM, popiti kafu za manje od jednu KM ili se zasladiti za 0,5 KM.

Političar, recimo poslanik, za svoju platu može pojesti oko 1.090 bifteka, a njegov birač, koji primi prosječnih oko 850 KM, u privatnim bh. restoranima, koji su mu jedino i dostupni, mogao bi dobiti svega četrdesetak takvih porcija.

O penzionerima, borcima, nezaposlenima itd. da i ne govorimo.

Bosna i Hercegovina je država isključivo po mjeri političara i sve što je rađeno u posljednjih dvadesetak godina išlo je u smjeru da "predstavnicima naroda" bude bolje, a cijene hrane i pića koje su sami sebi naštimali to i potvrđuju, jer zamislite državu u kojoj poreski obveznici političarima plaćaju hranu, jelo i piće. Nema je, ne postoji, osim možda u nekim diktaturama ili demokratijama u pokušaju.

U normalnim zemljama skupštinski restorani, bifei institucija itd. su u vlasništvu privatnika, koji taj posao (služenja zvaničnika) dobijaju isključivo na bazi konkurencije, odnosno ko ponudi niže cijene dobija posao na određeni period. I to je pošteno, za razliku od naših političara, koji žele da privatizuju sve živo, osim onih usluga koje njima odgovaraju, a na osnovu kojih isključivo oni i samo oni prolaze jeftinije.

Običnom malom čovjeku nije dozvoljno da bez nečijeg poziva "odozgo" sjedne u restoran institucija BiH i ruča za tri KM ili se osvježi limunadom za 1,5 KM, jer taj "cjenovni raj" pripada samo njima i njihovim najbližima, koji su kao državni službenici okupirali i prebukirali zajedničke institucije.

Bh. restorani u institucijama su i raj za ljubiltelje dobre kapljice, kojih ne manjka ni među zvaničnicima, jer samo u tim objektima ili za tim šankovima može se popiti pivo, rakija ili viski jeftinije nego pred nekom seoskom prodavnicom.

Ako ništa, pred tim prodavnicima, barem je društvo bolje!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije