Nezavisni stav

Hvala našim donatorima!

Međunarodni donatori su BiH obećali 800 miliona evra za pomoć u saniranju posljedica od poplava koje su nas pogodile 2014, od čega se veliki dio odnosi na bespovratna sredstva, a 300 miliona je već isplaćeno.

EU, SAD i nordijske zemlje su među onima koji su nam do sada zbog poplava poklonili najviše novca, otprilike 70 miliona evra. Od srca im hvala.

Niko od njih to nije morao. Učinili su to svojom voljom, iz iskrene namjere, poreski obveznici tih zemalja odrekli su se dijela onoga što im s pravom pripada i poklonili ga zemlji za koju, možda, nikada nisu ni čuli. Osim EU i SAD, u poslijeratnoj obnovi mnogo su nam pomogli Japan i Kanada, i to treba jasno reći i nikad im ne zaboraviti.

Ono što ja ne mogu da shvatim je da postoje ljudi u ovoj zemlji koji one koji su nam nesebično pomagali smatraju našim neprijateljima. Zlurado komentarišu "sve ćemo mi to platiti s kamatama", ili nas ubjeđuju da iza toga postoji neki skriveni interes da nas nekako nasamare.

Šta ih motiviše da se tako ponašaju? Čime su ubijeđeni da su nam neke zemlje koje nam nikad nisu poklonile ni marku veći prijatelji od ovih koji su se pokazali onda kada nam je to bilo najpotrebnije?

Zahvalnost koju treba da pokažemo nije potrebna onima koji su nam svoj novac dali. Oni to ionako nisu učinili da bi se time hvalili. Moramo je pokazati radi nas samih.

Ne možeš biti čovjek ako ne znaš cijeniti nečiji poklon ili nesebičnu pomoć. Kako ćeš inače sam pomagati kada nekom tvoja pomoć bude bila potrebna?

U dobru je lako dobar biti, u muci se poznaju junaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije