Nezavisni stav

Izbori bez Mostara

Centralna izborna komisija BiH donijela je jednoglasno najavljivanu odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u našoj zemlji 2. oktobra ove godine.

Biraće se 131 načelnik, deset gradonačelnika, članovi 74 općinska i četiri gradska vijeća u FBiH, 57 skupština opština i šest skupština gradova u RS, Skupština Brčko distrikta.

Pripreme za lokalne izbore uveliko su počele. Aktivna su "prepucavanja" suparničkih stranaka, neke stranačke koalicije se najavljuju, neke su već najavljene.

Znaju se i (neki) kandidati za načelnika Srebrenice i to zajednički kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić, te zajednički kandidat bošnjačkih stranaka Ćamil Duraković. Izbori u ovoj opštini biće, kažu, neizvjesni.

A Mostar? Očekivano opet ništa, zasad. Nema jednoglasne odluke stranaka. Nisu se stekli uslovi da se donese odluka i o izborima za Mostar, ponovo. I ponovo se govori da vremena još ima, ali malo, i ponovo se većina nada "da će se uložiti maksimalan napor...".

I ponovo oni drugi ne predlažu dobra rješenja, nego su jedina dobra rješenja ona moja.

Stranke su dogovarale i nisu dogovorile rješenja za Mostar kojim bi se udovoljilo svima i ispoštovala presuda Ustavnog suda BiH. Stranke su dale tri prijedloga rješenja, SDA - SBB svoj, HDZ BiH svoj, a SDP - DF svoj. Niko nije dobio većinu. Izmjene Izbornog zakona BiH radila je i radna grupa i nakon dužeg vremena dogovorila, kako znaju reći, tek tehničke promjene.

Stranačka rukovodstva kažu da je pitanje Mostara složeno i političko. Očekuju oni dogovore. Pozivaju na njih. Sakupljaju glasove. Bivale su stranke "na tragu rješenja", ali tako već godinama. Analitičari će reći da je presuda Ustavnog suda jasna. Građanima više nije jasno ni šta je problem. Znaju samo da oko 90.000 njih i dalje ne može ostvariti pravo da biraju - lokalnu vlast. Ni Srbi, ni Bošnjaci, ni Hrvati, ni ostali. A sve zarad zaštite interesa svakog. Mostar ostaje neriješen. Slučaj. Grad.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije