Nezavisni stav

Jača podrška privredi RS

Realni sektor u Republici Srpskoj ove godine bi trebalo da dobije snažnu Vladinu podršku, jer je planirano da za projekte zapošljavanja u privredi Republike Srpske bude izdvojeno gotovo dvostruko više sredstava nego što je to bio slučaj godinu dana ranije.

Plan je vrijedan pohvale, svakako, jer više i ptice na granama znaju da nema boljeg načina za podizanje standarda građana u svim segmentima od jačanja realnog sektora u nekoj zemlji.

Naime, treba znati da se uspješnost rada institucija bilo koje države na svijetu mjeri upravo brojem zaposlenih u realnom sektoru.

Republika Srpska će tako dobiti nekoliko hiljada novih radnih mjesta u privredi, što svakako treba podržati, ali uz opasku da Vlada RS mora strogo da vodi računa o dodijeljenim sredstvima i njihovom iskorištavanju, kako ne bi bilo manipulacija.

Svi smo, naravno, dosad bili svjedoci brojnih manipulacija i haosa u ovom segmentu, pa je tako bilo slučajeva da su neki poslodavci u RS iskorištavali sredstva za zapošljavanje koja su dobijali od Vlade RS, a nisu zadržavali radnike nakon isteka ugovora.

Upravo ti poslodavci u ovoj godini treba da budu pod posebnom prismotrom nadležnih institucija, kada je u pitanju dodjela ovih sredstava, kako se ne bi desio isti scenario.

Dakle, sredstva za zapošljavanje u RS treba dati isključivo onim poslodavcima koji ozbiljno i odgovorno pristupaju tim programima i izvršavaju svoje obaveze, a nikako onima koji samo pokušavaju da se okoriste.

Na kraju, treba reći da uduplavanjem sredstava za podršku realnom sektoru Vlada RS potvrđuje i svoju raniju odluku o stopiranju zapošljavanja u javnoj upravi, te stavljanje fokusa na one koji rade u proizvodnji i koji zapravo "donose" novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije