Nezavisni stav

Javna preduzeća

Gotovo polovina javnih preduzeća u Republici Srpskoj nalazi se u velikim problemima jer je njihov gubitak narastao na ogromnih 72 miliona maraka i povećan je u odnosu na godinu ranije.

Ono što je posebno poražavajuće je činjenica da će taj gubitak u nekima od njih biti još dosta uvećan i u ovoj godini, a da ne postoje ni najmanje naznake da bi on mogao biti saniran.

Naravno, čast izuzecima, poput velikih sistema kao što su "Elektroprivreda RS" i "Šume RS", te mnogi drugi, koji uspješnim poslovanjem popravljaju tu crnu sliku finansijskog poslovanja javnih preduzeća.

Naime, kod nas još od posljednjeg rata za veliki broj javnih preduzeća važi sinonim da su gubitaši, to je sveopšta pojava kod nas, i to tako traje a da se niko ne zamisli zašto je to tako, kako to promijeniti, te da li je problem možda u menadžmentu koji je u nekim od tih preduzeća ustoličen godinama i ne uspijeva da napravi iskorak u poslovanju.

S druge strane, problem može biti i sistemske prirode jer očigledno ne postoji volja da se ta preduzeća izbave iz dubioze, za šta su svakako potrebni atraktivni i moderni projekti, što s uspjehom primjenjuju razvijene zemlje.

Najlakše je reći da višak radnika treba otpustiti i da ta javna preduzeća treba privatizovati, kao da će od tog trenutka ona početi briljirati na poslovnom planu.

Mnogi su mišljenja da je u naša javna preduzeća potrebno uvesti nove programe rada i djelatnosti, nove proizvode, dakle nova polja rada, kako bi kroz njih uspjeli zaposliti postojeću i novu radnu snagu.

Sve u svemu, da se zaključiti da ćemo i dalje zbrajati ogromne gubitke javnih preduzeća u RS, sve dok se ne počne ozbiljno razmišljati o konsolidaciji tih preduzeća, uz pomoć države, i dok se ne promijeni ukupan ambijent oko tih preduzeća, koji je sada jako nepovoljan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije