Nezavisni stav

Kad bi Tito vaskrsn'o

Nekako uvijek u ovo doba dopadne me čast da se osvrnem na 9. maj kao dan kada je Evropa pobijedila fašizam, najveće zlo u istoriji čovječanstva.

Dobro je sebi, pa makar jednom godišnje, dati na ovakav način oduška u evociranju uspomena na jedno vrijeme, jedan sistem potpuno drugačijih vrijednosti, onih koje su počivale na pravdi, poštenju, časti, jednakosti, a prezirale laž, obmanu, lopovluk i radikalizam, sve ono što imamo danas.

Teško je uistinu današnjim generacijama objasniti šta su to tekovine narodnooslobodilačke, antifašističke borbe na ovim prostorima, kako je bilo živjeti u društvu jednakih i kako je uopće bilo moguće da svako od nas (naših roditelja) može sagraditi vikednicu, kupiti auto, otići na more...

Još je teže objasniti im razliku između vrijednosti života u socijalističkom sistemu i mučenja u ovim pokušajima od država. Ali pokušaćemo.

Bilo je to doba kada smo imali društveni sistem jednakih, jednu partiju i predsjednika kojem su se duboko divili i Istok i Zapad. Bilo je to vrijeme u kojem nismo imali parlamentarnu demokratiju  a da je bogdo, ovakvom kakva je danas, naše oči nikada nisu ni ugledale (ne bismo, ako ništa, onda dobili ovoliku količinu lopova i kriminalaca).

Bilo je to vrijeme, dragi naši mladi naraštaji, kada niko nije pitao kako se zovete, ko vam je otac, a ko mater. Bilo je to vrijeme kad ste mogli odsjesti u Vardaru ili na Triglavu, kampovati gdje poželite, otići na more gdje vas misli odvedu, potpuno sigurni da vas niko neće ni pogledati... I u ta vremena mogli ste se moliti bogu, ali to ste radili samo za sebe. Vjera je bila privatna stvar, a ne široko rašireni populizam.

Bilo je to vrijeme kada je postojao i izolovani morski otočić, u koji su na klesanje kamena slani svi ovakvi kakvi danas provode svoje fašizme i kradu od naroda!

Bilo je to vrijeme kada smo svi imali para, kada je Balkan bio Zapad za današnji Istok, koji je danas Zapad za Balkan. Kada smo bili hadžije i gospoda za svakog Mađara, Poljaka, Čeha, Rumuna, Bugara (a bogami i dobar dio Evrope), od kojih smo za "tri črvene" mogli kupiti šta poželimo.

A šta imamo danas? Može li iko normalan, sem dvadesetak najmoćijih porodica i njihovih partijskih satelita i ostalih polupriključaka, porediti ove krajnosti?

A sve smo to dobili na tekovinama pobjede nad fašizmom i najmračnijim ideologijama koje je čovjekov um bio u stanju da osmisli. Zato je 9. maj toliko značajan, on pravi najprostiju razliku između dobra i zla. A svi ovi prikriveni "antifašisti" i sijači mržnje kadtad će otići na smetljište prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije