Nezavisni stav

Ko bi još da ratuje?

Članak "Nikome u BiH nije do rata" u današnjem (četvrtak, 23.10.) broju "Nezavisnih novina" imao je rekordan broj čitanja i preporuka.

 Zaključak je jasan: ukoliko ste političar koji želi posijati retoriku kako je u ovoj našoj, uzduž i poprijeko poharanoj i razorenoj zemlji, moguć novi rat - dobićete rezultate da je to tema koja građane BiH i dalje najviše zanima.

Svakog iz nekih svojih razloga. Većinu iz straha od novog sličnog scenarija, neke kako bi na forumu liječili vlastite nacionalno-ideološke frustracije, pojedince, pak, iz puke namjere da upozore kako je takav rasplet u BiH, nažalost, ipak moguć.

U ovom slučaju istina nije jedna. Najprije, poslijeratna i tranzicijska BiH iznimno je ranjivo društvo, osiromašeno pljačkama, spornim privatizacijama i političkim kriminalom. Srednji sloj građanstva polako nestaje, a siromašnima je najlakše manipulirati. U svom tom jadu i čemeru vlastite besperspektive ljudi se, na neki neobjašnjiv način, lako primaju na nacionalne priče i mitologiju. I uvijek je neko drugi kriv, pojedinac, grupe ili čitavi narodi, za stanje u kojem se nalaze.

Posljednji eklatantni primjer kada s najvišeg nivoa, u ovom slučaju iz britanskog Doma lordova, naslutite novi rat u BiH, stigao je u liku i djelu jednog od lordova - Pedija Ešdauna, nekadašnjeg visokog predstavnika, inače čovjeka gotovo jednako voljenog (FBiH) i omraženog (RS) u BiH.

Teško je dokučiti razloge zbog kojih je Ešdaun baš sada ustvrdio da bi "dalja destrukcija države, a jačanje entiteta" moglo dovesti do novog rata u BiH. Veli da je to zbog njegovog razočarenja izbornim rezultatima, ali nije mu slijepo vjerovati.

Ipak, raduje i nadasve ohrabruje nepodijeljeno mišljenje bh. političkih prvaka na ovaj Ešdaunov balon. Metaforički, Ešdaunu i lordovima je odaslana poruka da, ko god želio rat, dabogda mu u kući bio...

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije