Nezavisni stav

Ko brani naše nebo?

Krajem prošlog mjeseca BiH je preletio neidentifikovani avion.

Dok su se u Hrvatskoj uzbunile sve službe, piloti migova u vojnim bazama nervozno su čekali naredbu za polijetanje, a avioni NATO pakta krenuli da presretnu uljeza, bh. službe su nemoćno gledale u nebo. Oružane snage BiH nemaju nadležnost za kontrolu vlastitog neba, a sve i da imaju, nemaju ga čime zaštititi jer naši "orlovi" i "jastrebovi" godinama trunu u bazi u Mahovljanima. Vojni helikopteri, sve i da imaju specifikacije koje im omogućavaju da jurcaju nebom za neidentifikovanim avionima, vjerovatno ne mogu ni poletjeti jer se u najvećoj mjeri radi o ruskim letjelicama starijim od 40 godina.

Civilne vazdušne vlasti, kažu, nadležnost imaju samo ispod deset hiljada metara, tako da su potencijalni teroristi, kriminalci i krijumčari narkotika sasvim sigurni ako se drže iznad te visine.

Sve je to dio priče o BiH kao teatru apsurda, kao zemlji u kojoj baš ništa ne radi kako treba i u kojoj ne postoji baš nijedna služba za koju bi čovjek rekao da je primjer za druge, da se ugledaju.

Ponovo se ispostavilo da ovdje samo uspijevaju krađa šume, sitni lopovluk, politikanstvo, podjele, svađe, prepiranja zbog toga šta je čija nadležnost i ko je kome šta rekao. Gotovo da ne postoji nijedan primjer kako ljudi prevazilaze podjele i svađe i rade nešto od čega će svi imati koristi.

Niko ne kaže da mi sad treba da kupujemo američke "fantome" ili ruske "migove", ali nije li normalno da imamo barem način da zaustavimo makar sitnog švercera koji je avionom četvorosjedom s propelerom s Kosova krenuo sa paketom heroina namijenjenim za zapadna tržišta?

Kad bih htio da budem sarkastičan, rekao bih da se nadam da teroristi Al Kaide i Islamske države neće pročitati ovaj tekst. Ko zna šta bi im sve moglo pasti na pamet...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije