Nezavisni stav

Kodeks se nosi iz kuće

Opuštanje na poslu možda je poželjno, možda čak i neophodno, ali ne ovako - ne za naš novac. Istim tim novcem naplaćali smo se dosta PDV-ova i slike "umorne" polugole radnice na stolu Uprave za indirektno oprezivanje BiH u Banjaluci, a koju srdačno "opušta" radni kolega, ničim nismo zaslužili.

Kada uzmemo u obzir da se "tretman" odvija usred radnog vremena, ali i usred protesta radnika "Željeznica RS", koji gladni i promrzli leže na željezničkim šinama tražeći zarađene plate, zapitamo se kome je radno mjesto majka, a kome maćeha.

Pade mi odmah na pamet koleginica koju sam u gradskom prevozu srela nakon dužeg vremena, a koja sa fakultetskom diplomom radi u jednoj privatnoj fabrici, za minimalac naravno. Srele smo se baš u vrijeme kada je na minus 20 išla sa posla, promrzla i umorna jer joj je promaja duvala u glavu osam sati, dok je radila za mašinom.

Ne bi, kaže, svratila sa mnom na kafu jer nije prikladno obučena, a imala je i pola sata pauze za topli obrok pa je uspjela popiti i kafu. Na sjedište autobusa prvo je stavila jaknu, iako je bilo mnogo hladno, a zatim sjela jer svojom prašnjavom trenerkom u kojoj je radila nije htjela da isprlja sjedište. Uvijek sam bila ponosna na nju, ali tim gestom pokazala je svu svoju veličinu. E, to vam je dragi moji kodeks ponašanja. Taj se kodeks ne može uporediti sa silnim deklaracijama na kojima se bazira kodeks ponašanja gore pomenute Uprave za indirektno oporezivanje. Nju, koja je još gimnaziji išla u gljive, tokom studiranja išla na pošumljavanje, niko nije upitao da li joj se u fabrici u kojoj radi ukočio vrat. Nikada nije pozvana iz Zavoda za zapošljavanje RS da joj ponude posao u struci, pa zašto da ne i u toj UIO.

Da li bi takvim ljudima palo na pamet sutra zaleći na stolu državnih jasli i zatražiti masažu usred radnog vremena. Sigurna sam da ne bi, ali njima takve pozicije nikada neće pripasti, jer njihovo je samo da od svoje crkavice uredno plaćaju PDV. Oni su rasli sa kodeksom ponašanja, a te deklaracije namijenjene su za ove druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije