Nezavisni stav

Kolaps u Novom Goraždu

U opštini Novo Goražde javnim institucijama i organizacijama koje se finansiraju iz budžeta ove lokalne zajednice vlada totalni mrak.

Kad kažem mrak, mislim i na totalni finansijski kolaps, ali i bukvalno na mrak jer je u ovim ustanovama zbog velikih dugovanja isključena čak i struja već duže vrijeme.

Isključen je telefon, radnici nisu dobili platu mjesecima, a socijalno ugroženo stanovništvo više od dvije godine nije dobilo socijalne naknade, od kojih, nažalost, veliki dio tih porodica živi.

Zaposleni u opštini, Crvenom krstu, Boračkoj organizaciji i Centru za socijalni rad kad dođu na posao pale agregat i kad završe s poslom ugase ga i idu kući, jer je to jedini način da kako-tako odrade svoj posao.

Nema stipendija niti bilo kakvih isplata iz budžeta opštine i, što je još crnje, rješenja za blokadu u Novom Goraždu nema ni na vidiku, jer sve zavisi da li će i kada opština dobiti kredit kojim bi isplatila dugove i bar malo stala na noge i ugledala svjetlo nade.

Građani su očajni jer se dubioza u ovoj lokalnoj zajednici proširila i na dom zdravlja, pa su jedno vrijeme bili prisiljeni obustaviti rad i pacijenti su morali tražiti medicinsku pomoć u susjednim opštinama i snalaziti se kako znaju.

Ova zdravstvena ustanova je ipak koliko-toliko stala na noge posljednjih mjeseci, pa su uspjeli sakupiti pare i platiti telefon i struju, da kako i sami ističu, mogu primati bar hitne pozive pacijenata.

Bez obzira što je Novo Goražde mala opština, sa malo stanovnika i zaposlenih, i oni moraju od nečega živjeti i obezbijediti svaki dan hranu za svoju porodicu, što svakako zahtijeva intervenciju i pomoć države i nadležnih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije