Nezavisni stav

Kolo zaduživanja

Budžet FBiH za iduću godinu planiran je sa suficitom od čak 301 milion KM. To bi bila izvrsna vijest nakon silnih deficita da nije planirano i dodatno zaduživanje od čak 712 miliona KM.

A razlog zaduživanja je otplata dugova i to zaduživanje ćemo opet morati vraćati, po svemu sudeći, zadužujući se iznova, i iznova. Jer nije moguće napraviti toliki suficit u zemlji s nizom problema i nizom službenika, koji će pokriti silna zaduženja.

Da je zaduživanje dostiglo visoku granicu, govore ekonomisti, imajući u vidu da četvrtina budžeta ide za otplatu dugova. Iz Vlade FBiH kažu da svi silni krediti uzeti ranije sada dolaze na naplatu jer baš sada ističu grejs periodi pa se u idućoj godini dostiže maksimum u otplati dugova. To bi značilo da će one tamo godine trebati valjda manje novca, ali sigurno je da će budžet i dalje biti opterećen vraćanjem. Budžetske rupe su se krpile "pozajmljivanjem" od stranih kreditora i nepopularnim domaćim trezorskim zapisima. Uzimano je za redovnu potrošnju, a ne za razvoj. Sada se ide da se otplati ono što je išlo za redovnu potrošnju i malo je prostora za razvoj.

Budžetom za 2016. godinu ukinuti su neki transferi poput pomoći drugim nivoima vlasti i fondovima za zaštitu i spašavanje od prirodnih nesreća, a mnogi se živo sjećaju poplava jer i dalje ne žive u svojim domovima. Neki transferi su smanjeni. Dato je više čelnicima Parlamenta FBiH da dijele pojedincima i neprofitnim organizacijama. Povećana je i tekuća rezerva, a zna se da revizori gotovo redovno upozoravaju da ova rezerva ne ide za hitne i nepredviđene situacije, kako bi trebalo. Kako se raspoređuje, znaju dobro i poslanici koji sada kritikuju ovogodišnji budžet jer su opozicija pa kažu da se tekuća rezerva troši stranački. Može im se vjerovati jer su i sami bili u vlasti pa su zarađivali kritike revizora zbog iste stvari. Povećan je iznos za plate i naknade zbog, kaže pozicija, smanjenja administracije i to će se valjda malo isplatiti nekad kasnije. Neka bude tako, ali naravno nije dovoljno. Najavljuju se reforme, najavljivale su se i ranije. U vlasti i vlastima su više-manje isti ljudi. Sa istim apetitima i primanjima. I u vječitom predizbornom periodu. Daj bože da budućnost demantuje stečeno nepovjerenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije