Nezavisni stav

"Kosmički" mir

Dugo godina je banjalučki "Kosmos", nekada renomirani zavod za remont vojne opreme, hodao po tankoj žici ispod koje je prijetila likvidacija i stečaj, ali se nekim čudom na njoj održao i nije upao u provaliju, u kojoj su završila brojna druga preduzeća u najvećem gradu RS. Međutim, daleko od toga da žrtva nije plaćena.

Od predratnih 1.600 radnika danas ih u ovom kolektivu ima tek oko 180, a morali su da rade sve i svašta kako bi opstali jer su kupce i tržište u oblasti namjenske industrije izgubili, a ime koje je nekada bilo svojevrsni brend zajedno sa reputacijom je izblijedjelo.

Remontovale su se vjetrenjače, pravili okviri za municiju, motori za željeznice, nosači za auto-šajbne i ko zna šta sve još a što nije imalo veze sa poslom koji je "Kosmos" odveo u visine.

Iako je ugovor sa Vojskom Srbije, koji je potpisan u ponedjeljak, vrijedan tek nekoliko miliona maraka, ovo bi mogao biti znak da se nazire kraj dugogodišnjim problemima jer će na remont raketni sistemi, što znači da će se nakon dužeg vremena nekadašnji gigant baviti svojom osnovnom djelatnošću.

To, mora se priznati, zvuči mnogo bolje i optimističnije od remonta vjetrenjača koji je do prije nekoliko godina vršen u njihovim halama, a koji je, doduše, ipak donio neku vrstu kratkotrajne likvidnosti.

Vojska Srbije izgleda kao odličan partner za povratak na tržište na kojem su nekad dominirali, a najava novih poslova može samo da raduje s obzirom na to da je kontinuitet u poslovima u ovoj oblasti od velikog značaja.

Sada, kada je bar neko vrijeme obezbijeđen "mir u kući" za banjalučku firmu, treba pokušati spasiti i ostala preduzeća u RS iz namjenske industrije.

Primjer bi mogla biti Federacija BiH, gdje preduzeća u ovoj oblasti rastu iz godine u godinu, a čiji se izvoz mjeri u stotinama miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije