Nezavisni stav

Krv je najskuplja kada se lije za tuđi račun

Tragični događaji u makedonskom parlamentu ponovo pokazuju koliko je situacija na zapadnom Balkanu krhka i da nas od ratova i sukoba prečesto dijeli samo višak adrenalina i manjak pameti.

Iako priznajem da mi detalji očigledno dugogodišnjih nagomilanih političkih i etničkih tenzija u toj zemlji nisu dovoljno poznati, bez imalo sumnje mogu predvidjeti ishod, ukoliko ne prevlada razum i ukoliko se verbalni i fizički sukobi pretvore u oružane - gubitnici će biti svi, a ishod će biti samo povod za neki novi sukob i neko novo razračunavanje.

Po ko zna koji put, pokazuje se da kada narodi na Balkanu dozvole da im neko sa strane kroji sudbinu, sami plate najveću cijenu, a ne riješe nijedan jedini vlastiti problem. U Makedoniji se prepliću interesi regionalnih zemalja i geopolitičkih interesa, i to je sasvim očigledno. Pritom, potpuno je nebitno ko nastupa s kakvih pozicija, jer globalni igrači u zalog svojih geopolitičkih igara stavljaju tuđu djecu, koja treba da ginu za interese onih koje za Makedoniju i tamošnje ljude briga koliko za lanjskim snijegom.

Znam da je ovo sve rečeno milion puta dosad, od BiH, Sirije, Ukrajine, Izraela, Palestine, kao što znam da to neće promijeniti ništa ni za jedan jedini milimetar, ali jednostavno ne postoji ništa pametnije ili bolje što se može reći: Makedonci, Albanci, Srbi i svi ostali, ne dozvolite da postanete žrtve onih koje za vas nije briga, zato što ćete jednog dana opet morati živjeti jedni pored drugih i osloniti se jedni na druge. Možete ratovati, ginuti i prolijevati vlastitu krv, ali opet ćete na kraju doći u poziciju da rješavate iste probleme oko kojih ste se i sukobili. Pogledajte BiH: da li je danas u BiH ijedan suštinski problem drugačiji od onih iz 1991? Da li je isti taj status kvo kojim se i danas, 25 godina kasnije, ponovo bavimo vrijedan sto hiljada ugašenih života?

Krv je uvijek skupa, ali najskuplja kada se lije za tuđi račun. I kada se nakon svega ponovo suočite s istim problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije