Nezavisni stav

Kuma donijela, kuma pojela

"Kuma donijela, kuma pojela", kaže ona stara narodna izreka, a baš tako je Srbija prošla nakon što je UEFA izrekla kazne za slučaj "dron", koji je prošle sedmice odjeknuo fudbalskom Evropom.

Solomonsko rješenje u vidu poklonjene pobjede, a potom i oduzimanjem onog (tri boda) zbog čega se ta utakmica igra, samo su dokaz da ni sama UEFA nije znala kako bi postupila u ovom slučaju. Mnogi se čude čemu takva zavrzlama, ali činjenica je da nijedna reprezentacija nakon te utakmice nije zaslužila da bude nagrađena bodovima.

Realno, Srbija je i dobro prošla. "Udaranje po džepu" za traljavu organizaciju meča u Beogradu je sasvim zasluženo jer nije ovo prvi put da navijači rade šta im se prohtije i da bez ikakvih problema utrčavaju na teren i obračunavaju se s igračima. Zna se koliko drastične kazne mogu biti kada se neko s tribina nađe na terenu među igračima, a onaj navijač što je jurio albanske fudbalere po terenu mogao je vrlo lako umjesto plastične stolice imati nož.  Šta bi tek onda bilo? O tome koliko rizika nosi sudar ove dvije selekcije pričalo se danima pa su se opet desili takvi propusti.

Bune se i Albanci, kažu UEFA skandalozno blaga prema Srbiji. Oni su, naučeni prethodnim iskustvima i lošim rejtingom Srbije u fudbalskom svijetu kada su u pitanju navijači, očekivali poklon-pobjedu i bar nekoliko utakmica "orlova" bez navijača. Ma da, a let drona sa zastavom velike Albanije je bio s ciljem promocije slobodarskog duha, sportog viteštva ili ko zna čega već, a ne stajanja na žulj protivniku i izazivanja svega što je uslijedilo poslije. Nije UEFA blesava, a ni naivna. Imala je pred sobom komplikovan slučaj sa dva problematična aktera i riješila ga po principu "i vuk sit i ovce na broju". To što su "ovce" razočarane što ih ne voli bar malo više od ostalih "vuka" ne brine baš jer stado je poprilično veliko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije