Nezavisni stav

Minimalac

Troškovi života ne prestaju da rastu, a radnici nikako da dočekaju poštivanje odredbe Kolektivnog ugovora o radu po kojoj minimalna plata treba da bude usklađena sa rastom tih troškova.

U septembru prošle godine predložena je, prvi put poslije 2008. godine, odluka o povećanju najniže satnice u FBiH. Rečeno je da će to brzo doći pred Vladu FBiH, čekalo se samo mišljenje kantonalnih vlada, koje je trebalo da stigne u roku od dvije sedmice. Prošlo je od tada šest mjeseci.

Pitanje povećanja satnice nedavno je opet aktuelizirano i realizacija obećana na tematskoj sjednici Vlade gdje su bili i predstavnici sindikata i poslodavaca. Poslije toga, opet ništa. Ne zna se ni hoće li ovo doći pred Vladu niti je tražen razgovor sa poslodavcima mada je odranije poznato da imaju problem sa usvajanjem ove odluke, jer je minimalna plata osnov za obračun i isplatu svih drugih, a poslodavci baš ne žele da svima u firmi budu povećane plate, mada se, tvrde, zalažu da se zaštiti radnik sa najnižom platom.

Ako poslodavci i sindikat budu pregovarali i dogovarali povećanje najniže satnice, kao što to rade sa zakonom o radu, teško da će brojni radnici na minimalcu ovo dočekati do kraja godine, u najboljem slučaju.

Povećanje mizerne plate od 343 KM iščekuju posebno trgovci i zaposleni u tekstilnoj industriji, gdje i jesu najniža primanja. Godinama se ovo traži, ali se tim opravdanim zahtjevima ne udovoljava. Obrazloženja su bila da troškovi života nisu baš rasli toliko koliko je potrebno da bi se minimalac uskladio. Kada se nešto ne želi, lako je naći razlog. A onda nedavno stiže odgovor resornog federalnog ministarstva, demanti samih sebe, da troškovi života proteklih godina jesu rasli i više nego dovoljno da se ispoštuje odredba Kolektivnog ugovora donesena da bi zaštitila one na minimalcu od još veće bijede. Sve u pravi čas. Samo što nisu izbori. Valja u kolonu silnih takozvanih dostignuća uvrstiti i ovo, makar pomalo zakašnjelo. A ako se i ne ostvari, lako će se naći drugi krivac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije