Nezavisni stav

Misterija "nekretnina"

Za strance, a ponajviše Arape, Bosna i Hercegovina je egzotika. U svakom smislu. Važeći zakonski propisi kažu kako oni ne mogu biti vlasnici nekretnina u državi, ali kako se ispostavilo u praksi, to uopšte nije tako. Sve ih to košta, za njihove standarde tričavih dvije hiljade maraka.

Toliko, naime, iznosi osnivački kapital za preduzeće preko kojeg se zatim kupuju zemljište i objekti milionske vrijednosti sa nepoznatom namjenom u budućnosti.

U maloj firmi veliki je prostor za manipulaciju, utaju poreza, izigravanje zakona.

Tako je i u BiH. Mala zemlja sa puno ružnih navika, u kojoj je u interesu uvijek pojedinac, a ne društvo, pogodno je tlo za one kojima vladavina prava nije u skladu sa interesima.

Međutim, ruku na srce, ove sumnje vrlo je teško dokazati. Prvo, jer se zakonska regulativa uglavnom ispoštuje, a sa druge strane nemamo nekog ko bi to stručno i nezavisno istražio.

Služba za strance BiH najavila je kako će u narednim danima objelodaniti rezultate akcije "Nekretnine", koja se odnosila na kontrolu stranih državljana koji sve masovnije kupuju nekretnine u cijeloj državi.

Bombastičan i obećavajući naslov, ali koji nema mnogo veze sa realnošću.

Dovoljno je prelistati novine i vidjeti da iz ove službe svako malo najavljuju gotovo istu stvar. Razotkrivanje stranaca koji na sumnjiv način osnivaju firme u BiH i kupuju nekretnine sa vrtoglavnim cijenama  i tako ukrug svaka dva mjeseca ista priča.

Osim što su od Arapa napravili tabu temu, nemaju velikih rezultata. Sa druge strane, ni oni nisu pretjerano raspoloženi da pričaju o trošenju svog novca i sve češćim posjetama u BiH, pa se cijela ova priča zasada zasniva na pukim nagađanjima i predrasudama.

Prišivaju im se etikete od egzotičnih turista do terorista, sve u zavisnosti od medija i entiteta. Oni pak stvari vide drugačije pa zemlju kupuju, ne gledajući da li je Srpska, Bošnjačka ili Hrvatska i imaju je sve više. Zasad su to rančevi i naselja od nekoliko stotina hektara, ali kako se dobro pazari i kupuje, sutra možda osnuju i svoj svojevrsni entitet. Za nas ionako kažu kako smo kao privatna država. Kao da je sada bitno ko nam je vlasnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije