Nezavisni stav

Moć toplog doma

Kao hranitelj sam se trudila da djeci uvijek pokušam na neki način opravdati njihove biološke roditelje tako da to bude razumljivo njihovom uzrastu, rečenica je koja mi je ostavila najjači utisak dok sam sa strahopoštovanjem slušala ženu koja je kao hranitelj prihvatila tri djevojčice.

Divila sam joj se kao roditelj koji se svakodnevno susreće sa surovom realnošću ere izopačenosti u kojoj živimo, strahujući da li ću jednog dana moći reći da sam odradila dobar posao kao roditelj, jer koji god put da izaberem, možda to neće biti onaj pravi.

Ali ona jeste. Ona je izabrala pravi put, put na kojem je djeci koju nije rodila pružila dom i ljubav koju nisu imali, iako joj taj put nije bio nimalo jednostavan. Punu podršku pružio joj je cijeli tim stručnjaka, koji su joj pomogli u njenim naporima da odgoji tri potpuno različita karaktera.

Brinuti o djetetu koje je prolazilo kroz razne životne nedaće, koje je prošlo kroz okrutnost nasilja, svađa i alkoholizma nije nimalo lako. Oni imaju ožiljke koji se moraju pažljivo njegovati, ali pomoći takvom djetetu i izvesti ga na pravi put da zasnuje svoju porodicu zaslužuje duboki naklon. Domovi za djecu danas imaju zaista odlične uslove i upoznala sam divne ljude koji s ljubavlju i pažnjom rade u njima, međutim oni su uvijek "domska djeca" željna porodične atmosfere. Sigurnost im više pruža jedna odrasla osoba koja brine o njima, sluša ih i savjetuje, kritikuje, usmjerava i podržava, a kod koje imaju porodičnu idilu i topli dom koji nije institucija.

Njih bez roditeljskog staranja u RS ima 444, a nadležni se trude da ih smjeste kod srodnika ili kod hranitelja i da ih u domovima za djecu bez roditeljskog staranja ipak bude što manje, jer se pokazalo da je to za njihovo mentalno zdravlje bolje. Hraniteljima pored novčane pomoći od oko 725 KM na mjesečnom nivou, na raspolaganju stoji cijeli tim stručnjaka koji im pruža punu podršku na putu da to dijete dobije sve ono što zaslužuje, a svako dijete zaslužilo je pravo na porodicu i topli dom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije