Nezavisni stav

Na prosjačkom štapu

"Hidrogradnja", nekada svjetski poznata bh. građevinska firma, prošlu godinu je završila s gubitkom od blizu 60 miliona KM.

Federalna vlada je odlučila da u ovom građevinskom gigantu bivše nam države (Jugoslavije) napravi finansijsku konsolidaciju.

Konsolidacija, pojednostavljeno rečeno, znači da će u tri godine, koliko bude provođena, postepeno biti otpisivani dugovi na teret kapitala firme. Dakle, biće izmireni dugovi ovog društva u iznosu od 23 miliona KM. "Hidrogradnja" će dugovanja izmiriti na osnovu sporazuma koje će sačiniti sa svakom nadležnom federalnom i kantonalnom institucijom, davateljima usluga, dobavljačima i zaposlenicima.

Iako je ova odluka Vlade slaba svjetlost na kraju dugačkog i mračnog tunela, mukama radnika ni izdaleka se ne bliži kraj višegodišnje agonije.

Radnici nisu optimistični, jer godinama mole za pomoć i sad kad su dugovi nagomilani, a firma nema projekata, teško da će, kažu, doći do oporavka.

Rekonstruiranjem firme, koju je predvidjela Uprava, bez posla bi moglo da ostane i blizu 300 radnika.

I mada iz Uprave tvrde da će naći rješenje te osigurati najbolje uslove za radnike koji budu višak, to nikako neće utješiti one koji godinama čekaju da firma stane na noge i da dobiju konačno zarađene plate. A na koncu svega mogao bi ih čekati tek otkaz.

Kada ih pitate, radnici će vam reći da je "Hidrogradnja" postala žrtva politike, zbog čega su oni koju su je podizali dovedeni na prosjački štap.

Zašto je "Hidrogradnja" dovedena na prosjački štap? Upućeni tvrde da je svemu tome kumovala politika, jer su poslovi dijeljeni na osnovu političkih dogovora, a zbog takvih dogovora najviše ispaštaju domaće firme.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije