Nezavisni stav

Naknada kao lov u mutnom

Lov u mutnom. Tako bi se mogla nazvati saga o komunalnoj naknadi u Doboju. Niti je moguće otkriti kada, niti zašto je počela naplata tog nameta, a ni po kojem zakonskom osnovu. U Doboju se o toj naknadi počelo raspravljati prije skoro deceniju, kada je ukinuta naknada za gradsko građevinsko zemljište.

Tada se lokalna vlast dosjetila da uvede naplatu komunalne naknade, kako bi time nadoknadila izgubljenu dobit od ove druge. Na taj način se bar malo mogla "zakrpiti" koja budžetska rupa. Formirano je i preduzeće koje će vršiti naplatu - Direkcija za izgradnju i razvoj grada. Hroničari dobojske zbilje kažu da je to preduzeće osnovano nakon što je "pukla tikva" između Gradske uprave i "Dobojinvesta", koji je za račun grada naplaćivao sve moguće dadžbine od građana. I ovdje se, kao i uvijek, umiješala politika, a mi smo, ni krivi, ni dužni, dobili novi namet. Nevladin sektor je pokušavao osporiti pred pravosudnim institucijama njegovo uvođenje, a da li su uspjeli - to malo ko zna. Zato nije ni čudno što se građani dvoume da li komunalnu naknadu treba da plaćaju.

Vodeći se upravo time, ali i činjenicom da nakon godinu dana dug zastarijeva, mnoge Dobojlije je, istini za volju, ne plaćaju. Zato i nije čudo što su prije dvadesetak dana dobili "čestitke", trocifrene račune. Osim zbog visokih iznosa, sugrađani negoduju i zbog načina obračuna. Komunalna naknada se (valjda) obračunava po kvadraturi stana, ali za šta se novac troši, osim za plate radnika, teško je naslutiti. S obzirom na pometnju koju je uzrokovala, najbolje bi bilo da u Direkciji za izgradnju i razvoj grada pripreme detaljne informacije i predoče ih na sjednici Skupštine grada ili pozovu u goste predstavnike "sedme sile" i sve pojasne građanima.

Na osnovu kojeg zakonskog akta postoji obaveza plaćanja komunalne naknade, da li je neka pravosudna institucija osporila njenu naplatu? Koliko građani duguju, na osnovu kojeg dokumenta se izdaju rješenja o plaćanju naknade i na koji način se može uložiti žalba? E, kada dobijemo odgovore na sva ova pitanja, mislim da će većina pohrliti da izmiri svoja dugovanja, a oni koji nisu dobili rješenja, staviti svoj potpis na ista. Do tada, u DIRG-u mogu gledati odakle je vedro jer ljudima je danas lakše uzeti litar krvi nego marku iz džepa. Uostalom, odavno se u gradu raspreda da spornu naknadu ne plaćaju ni oni kojima su plate četvorocifrene, a trebalo bi da budu primjer ostalima.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije