Nezavisni stav

Naknade ne plaćaju samo u BiH

Zbog nemara, neznanja, a vrlo često i namjere, Bosna i Hercegovina posljednjih 20 godina u oblasti civilnog vazduhoplovstva izgubila je stotine miliona maraka.

Kako se vlasti u BiH odnose prema toj oblasti, koja posljednjih godina bilježi nevjerovatnu ekspanziju, najbolje pokazuje primjer naknada koje avio-prevoznici plaćaju u svim državama svijeta osim kod nas. Zanimljivo je da se ti isti avio-prevoznici, svjesni prakse u svijetu, uopšte nisu bunili da po putniku u odlasku i toni robe koja napušta BiH plaćaju 10, odnosno 50 KM, već isključivo domaći aerodromi, i pravo pitanje je zbog čega ili, tačnije, zbog koliko novca su se pobunili.

Pisanih tragova o toj "pobuni" nema i nikome nije jasno na osnovu čega, kojeg dokumenta ili čije instrukcije su se avio-prevoznici odlučili da ne plaćaju tu naknadu Direkciji za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA), koja je još 2012. godine poštujući zakon odlučila na koji način i po kojim cijenama će se naplaćivati svaki prevezeni putnik ili tona robe s aerodroma u BiH.

Jedini odgovor na pitanje zbog čega se ne plaća ta naknada je da je tako rekao neko iz ministarstva i to je sve.

Tu staje cijela priča i počinju prepucavanja na relaciji aerodromi - BHDCA - ministarstvo - avio-prevoznici i kao nebrojeno puta dosad svi bježe od odgovornosti prebacujući krivicu na nekog drugog.

Jedni kažu rekao ministar, drugi tvrde da je to bio međusobni dogovor svih, a treći opet tvrde da je neko uzeo pare da to opstruiše i tako ukrug.

Nadležni, inspekcije, policija i tužilaštva, ako im je imalo stalo do toga da utvrde ko je kriv, trebalo bi da ispitaju da li je BHDCA ikada avio-prevoznicima izdala račune za plaćanje te naknade, a ako nije, zbog čega nije ili po čijoj instrukciji pismenoj ili usmenoj to nisu radili svih prethodnih godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije