Nezavisni stav

Nazadak i frustracije

Volio bih da griješim, ali bojim se da njemačko-britanska inicijativa, ma kako dobronamjerna, neće uroditi željenim plodom i to ne nužno zato što to ne žele bh. političke elite, već zato što je tako krupne društvene promjene moguće ostvariti samo uz veoma široki konsenzus.

Iako se u samoj inicijativi želi dati jasna uloga i nevladinim organizacijama i drugim nepolitičkim društvenim faktorima, sasvim je jasno da su se evropske diplomate opredijelile za metodu "odozgo prema dolje", a to je, po mom mišljenju, ključna mana. A posljedice bi mogle biti izrazito negativne: kao što su tradicionalno odlično informisani njemački mediji u utorak pisali, neuspjeh inicijative mogao bi BiH gurnuti u još dublju krizu.

Ključna greška međunarodne zajednice od rata naovamo je bila metoda lomljenja preko koljena, umjesto da smo strpljivo i polako gradili nevladine inicijative i podsticali ljude na društveni angažman, koji bi onda stvorio pozitivni pritisak prema političkim elitama da promijene ponašanje.

Naravno, mana pristupa odozgo prema dolje je što on zahtijeva dosta vremena i terenskog rada i pruža malo mogućnosti za blještave konferencije, svečane okrugle stolove i potpisivanje deklaracija i predsjedničkih izjava koje lijepo izgledaju na televiziji, ali suštinski malo mijenjaju.

Čini mi se da je upravo to glavni razlog što se stanje u BiH uporno pokušava popraviti prečicama umjesto dugoročnim i temeljnim strategijama. Većina stranih diplomata je ovdje u službi tri do četiri godine, pa nema mnogo motivacije da započnu taj teški posao, dok će lovorike, eventualno, za desetak godina pokupiti neko drugi. Našim političkim elitama ni na pamet ne pada da sami sijeku granu na kojoj sjede, a naš građanski sektor još je u povoju i ne može se bez pomoći EU i SAD izboriti s tim krupnim izazovima. Zato od inicijative ne očekujem ništa, a građanima BiH predviđam još mnogo godina stagnacije, frustracije, neimaštine i nazatka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije