Nezavisni stav

Ne brže od života

Ričard Dedić (34) iz Prijedora treći je motociklista koji je u samo dva dana smrtno stradao na bh. putevima.

Naročito poražavajuće je to što su u ovim nesrećama stradali mladi ljudi.

Svi ti tragični događaji su opet, po ko zna koji put u posljednjih nekoliko mjeseci, otvorili temu uzroka njihovog stradanja.

Po nepisanom pravilu, kada se pokrene ovo pitanje suočavamo se sa suprotnim stavovima, u zavisnosti da li razgovarate sa motociklistima ili drugim učesnicima u saobraćaju.

Dok ljubitelji dvotočkaša kao osnovni uzrok povećanog stradanja njihovih kolega navode ignorantski odnos ostalih učesnika u saobraćaju, posebno vozača automobila prema motociklistima, na drugoj strani vozači automobila i ostali učesnici u saobraćaju tvrde da su u najvećem broju slučajeva za nesreće krivi vozači motocikala koji prebrzo voze i ne poštuju saobraćajne propise.

Neutralni posmatrač vjerovatno bi rekao da su i jedni i drugi donekle u pravu, ali prebacivanje krivice s jednih na druge neće zaustaviti crni bilans poginulih na našim putevima.

(Pre)brza vožnja, a ponekad i divljanje na ulicama, poput dizanja motocikla na zadnji točak, ono je što građani svakodnevno viđaju na našim ulicama. Dodajmo tome još kacigu u ruci, umjesto na glavi, i dobićemo sliku onih pojedinaca koji zarad nekog dokazivanja svjesno prkose svojoj smrti.

Stoga, saobraćajni stručnjaci po ko zna koji put upozoravaju motocikliste, kao jednu od najugroženijih kategorija u saobraćaju, da svoje ponašanje i način vožnje prilagode uslovima koji vladaju na putu.

Pored toga, apeluje se i na vlasti da se ozbiljno pozabave Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, tačnije načinom polaganja vozačkog ispita za A kategoriju.

Ukoliko to ne bude promijenjeno, odnosno ukoliko i dalje bude dozvoljeno da se motociklisti samoobučavaju i vozačku dozvolu dobijaju na lijepe oči, crna statistika saobraćajnih nesreća u kojima stradaju neće se smanjiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije