Nezavisni stav

Nebo iznad BiH

Konačno! BiH je preuzela kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, odnosno njegovim donjim dijelom do deset hiljada metara.

Neprofesionalizam, neorganizovanost i, naravno, lični interesi pojedinaca doveli su do toga da preuzimanje kontrole neba nad BiH kasni gotovo sedam godina, a samo u posljednje tri godine BiH je propustila da prihoduje oko 70 miliona KM. Istovremeno, po ovom osnovu Hrvatska kontrola zračne plovidbe i kontrola letenja Srbije i Crne Gore u posljednje tri godine prihodovale su više od 85 miliona KM.

Na projektu preuzimanja kontrole nad svojim nebom, BiH je još jednom pokazala svoje slabosti, nedostatke, neorganizovanost i zbunjenost. Pokazala je i nesposobnost da vodi računa o samoj sebi, da nijedan malo ozbiljniji projekat ne može da završi sama, unutrašnjom pameću, dogovorom i konsenzusom i bez strahovitog pritiska javnosti.

Sva apatija, letargija i institucionalni zamor BiH pokazali su se na pitanju preuzimanja kontrole neba, od koje, ruku na srce, budžeti i građani u BiH, osim pojedinaca, i neće imati neke koristi.

Radi se o tome da će samo zaposleni u BHANSA imati koristi i to kroz plate, koje su daleko veće od prosječnih s obzirom na to da ovakve agencije funkcionišu po principu pravdanja troškova pred institucijama u Briselu. Koliko možeš opravdati kroz plate, nabavku opreme i troškove toliko ćeš i dobiti. Možda zvuči paradoksalno, ali BiH bi najviše koristi imala tako što bi zaposlila što je moguće više ljudi u BHANSA i maksimalno im povećala plate. Naravno, pod uslovom da Brisel to dozvoli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije