Nezavisni stav

Neovjerene knjižice

Šta da pomisli, uradi i kako da se osjeća radnik sa 40 godina radnog staža kad dođe kod doktora i zbog neovjerene zdravstvene knjižice mora platiti liječenje iako se od njegove plate odbijaju porezi i doprinosi redovno svih tih dugih decenija.

Da pojednostavimo, radniku se 40 godina odbijaju značajne pare od njegove bruto plate za doprinos za zdravstveno osiguranje, ali ako poslodavac radniku nije platio taj doprinos, a uredno ga je odbio od plate, radnik mora liječenje plaćati iz svog ionako skromnog džepa.

Prosječna bruto plata u RS iznosi oko 1.344 KM, od čega se radniku za doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje odbije oko 500 KM, što nije zanemariva suma.

Sigurna sam i da bi se svaki radnik složio da mu se bruto plata isplaćuje u punom iznosu a da plaća zdravstvene usluge iz svog džepa, jer smo došli u situaciju da se na prste mogu nabrojati firme i preduzeća koji redovno plaćaju doprinose svojim radnicima, dok su ostali radnici, kojima kasni uplata doprinosa, prinuđeni da zdravstvene usluge ionako sami plaćaju.

Bitno je navesti da zdravstvene usluge nisu nimalo jeftine, samo za obični pregled potrebno je izdvojiti 30 KM, a za osnovne laboratorijske analize isto toliko para. Znači, samo da jednom odemo kod doktora moramo pripremiti bar 60 KM, ako nemamo ovjerenu knjižicu.

Ko je kriv za ovakvu situaciju - da li neodgovorni poslodavci ili nadležni republički organi koji to dozvoljavaju - nije ni bitno dati odgovor jer smo, nažalost, došli u situaciju da na sve naviknemo i sa svim se pomirimo. Jer se mnogi vode onom "može i gore", a trebalo bi da bude obrnuto - da može i bolje, i da sva prava budu zagarantovana.

U ovoj našoj zemlji apsurda uvijek se loše stvari prelamaju preko leđa radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije