Nezavisni stav

(Ne)zavisno pravosuđe

Kao što smo hiljadu puta do sada govorili, preduslov da bi bilo koja država bila uređena i pravedna su - jake institucije. Jakih institucija nema bez dobrih zakona, a zakoni ostanu samo mrtvo slovo na papiru ako ne budu implementirani u praksi.

I tu dolazimo do Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, institucije na vrhu jedne od tri ravnopravne grane vlasti, sudske vlasti, čiji je posao u suštini da vodi računa da se zakoni koje zakonodavna vlast donosi, a izvršna sprovodi, poštuju u praksi.

Naravno, mnogo puta do sada pomenut je osnovni strukturni problem sa VSTS-om, da se u njegovom sastavu nalaze i tužilačka i sudska komponenta, što samo po sebi može biti problematično sa stanovišta da je tužilačka komponenta ipak dio izvršne vlasti. Više puta je ukazivano da tu postoji ozbiljan osnov za sukob interesa jer sudije, tužioci i advokati - tri suprotne strane u pravosudnom postupku, odluke o imenovanjima donose zajedno za istim stolom. Svima onima koji će reći da ovo nije istina, ili da ne utiče na način rada, skrećem pažnju na izvještaje Evropske komisije, Savjeta Evrope i drugih međunarodnih institucija, koji iz godine u godinu upozoravaju da je stanje pravosuđa u BiH loše, da se ne procesuiraju predmeti visoke korupcije, da političare uporno oslobađaju krivičnog gonjenja iako postoje i više nego jasne indicije, makar u količini imovine koju imaju nesrazmjernu njihovim primanjima, da su počinili krivična djela.

U suštini, sve se može svesti na to da su institucije, uključujući i VSTS, pod kontrolom političkih partija. Te političke partije potčinjavaju sebi državni aparat, a javne resurse koriste za povećavanje vlastite umjesto državne moći. Zato je nemoguće donijeti zakone koji će iz institucija izbaciti vaninstitucionalni uticaj.

To je onda osnovni razlog zašto se medijski resursi koriste za povećavanje nacionalnih tenzija i priča koji praznici se slave i ko je kriv za rat, upravo da bi građanima skrenuli pažnju sa životnih tema.

Sve dok se građani BiH ne podsjete značenja riječi republika, političke vrhuške tretiraće njihovu državu kao svoju privatnu prćiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije