Nezavisni stav

Novinari, probudite se zbog cenzure

U jednom dijelu čuvene pozorišne predstave "Radovan III" još čuveniji doajen jugoslovenskog glumišta Zoran Radmilović kaže kako je štampa dosadna, glupa i da bi novine trebalo napisati jednom godišnje, a onda samo mijenjati datume. E pa, drage kolege i koleginice, ukoliko tvorci naših sudbina usvoje novi tekst zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, tako će nam i biti.

Što ste pisali - pisali ste! Nema više. Sa najvišeg vrha je odlučeno da su "interesi države" (čitaj interesi političara i sakrivanje njihovih lopovluka) daleko važniji od pravovremenog informisanja javnosti.

Budimo realni, ni do sada se oni nisu nešto previše zamarali našim pitanjima. Ti ga pitaš jedno, a on odgovara drugo, od informacija zvaničnim kanalima uglavnom se može dobiti samo ono što odgovara instituciji ili osobi od koje je i tražiš, a kod pojedinih portparola glavni odgovor je: "Nemamo komentar."

Ali na stranu naša svakodnevica, ovdje se radi o sprovođenju cenzure kroz legalne, zakonske okvire. Novim zakonom politici je data mogućnost da odlučuje o tome šta je javni interes. Znači, svako pitanje koje im se ne svidi automatski će zadirati u bezbjednost države i biće proglašeno neopravdanim. Evo jedan scenario:

"Gospodine ministre, kako komentarišete optužbe da ste kroz ministarstvo i konkurse koje ste raspisali stekli korist od dva miliona KM?" "Vaše pitanje narušava javni interes i samim tim nije opravdano."

I eto ga, gotova priča, nema dalje, "otresao" te ministar, moj ti novinaru, a dva po dva miliona odlaze u nepoznatom pravcu.

Ovaj dio oko para su dodatno osigurali time što po novom zakonu javne institucije neće imati obavezu da objavljuju koliko su javnih sredstava potrošile, ko ima koliku platu, budžet i njegovo izvršenje. Sada i ovo malo kože na leđima što nam je ostalo ima da skinu.

Ovolika arogancija nadležnih me poprilično naljutila, ali još više mi je krvni pritisak digla naša pasivnost. Od profesije nam prave šegu i šalu, uništavaju ovo malo pravih novinara i medija što je ostalo. Niko se ne buni, u udruženjima novinara uglavnom muk, NVO nije ni registrovao problem. I neka, ćutite, sutra će nas po nekom zakonu početi tući, a tada će biti kasno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije