Nezavisni stav

OMG umjesto gramatike

Jedan univerzitetski profesor iz Južne Afrike napisao je poučnu poruku i zalijepio je na vrata univerziteta:

"Da biste uništili jedan narod nisu vam potrebne nuklearne bombe niti dalekometne rakete, dovoljno je smanjiti nivo obrazovanja i dozvoliti varanje na ispitima. Pacijent umire na rukama doktora koji je diplomirao prevarom... Sruši se zgrada na rukama inženjera koji je diplomu stekao prevarom... Gubitak pravde zbog sudije koji je diplomu stekao prevarom..."

Kad smo kod obrazovanja i testiranja znanja, u Republici Srpskoj je nedavno obavljeno testiranje učenika završnih razreda srednje škole o znanju iz srpskog jezika, a zaključak do kojeg se došlo jeste da su rezultati bili izuzetno loši, a po mišljenju nekih stručnjaka, sam Republički pedagoški zavod RS testiranje nije uradio kako treba.

Učenici ne znaju razlikovati prostu i proširenu rečenicu, ne znaju pravopis i gramatiku, a i bez testa evidentno je da je fond riječi kod dosta đaka izuzetno smanjen. Mladi danas koriste tastaturu umjesto olovke, upotrebljavaju internet žargone poput LOL, OMG, a interesantno je to što sve veći broj učenika radije uči strani jezik nego srpski. Treba li nam veći dokaz da smo kao društvo dotakli dno i u obrazovnom smislu?

Loši rezultati pokazuju da učenici ne vide suštinu i svrhu maternjeg jezika. A ako oni nisu dovoljno pismeni, postavlja se pitanje da li postoji šansa za održivi razvoj zemlje bez pismenog stanovništva.

Ali možda baš zbog te otrcane fraze "održivi razvoj zemlje" mladi ne pronalaze smisao učenja jer, zaboga, o kakvom razvoju pričamo?!

Možda je učenje stranih jezika samo slamka spasa, maternji ionako dovoljno znamo da se možemo sporazumjeti, da li će nam ikad u životu van naših granica više od toga i trebati?

Da li je sve u ovoj zemlji toliko izgubilo smisao da mladi čovjek ni u čemu, što se tiče bilo kakve vrste obrazovanja, ne vidi smisao niti pronalazi volju da na tome radi?

Danas u srednjim školama imamo manji fond časova srpskog jezika nego u osnovnim, a rezultati o nivou jezičke kulture đaka trebalo bi da navedu na ozbiljno razmišljanje sve nadležne za obrazovnu politiku i one koji brinu o očuvanju srpskog jezika, bar zbog onih koji će ovdje ostati i njime se služiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije