Nezavisni stav

Obećanja

Predizborna kampanja, koja je zvanično započela 12. septembra, prije samo nekoliko dana, već uviđamo svi, nimalo se ne razlikuje od one od prije četiri godine. Tek poneki novi kandidat, poneki novi slogan, ali iste strategije stranaka, ciljevi i, čini mi se, ista - prevelika obećanja. Svi će SVE! SVE, prije izbora!

Svakog se sjete - izbjeglih, raseljenih, povratnika, samohranih roditelja, penzionera, studenata, učenika...

Baš niko u predizbornoj kampanji nije zaboravljen! Čim počne ta predizborna kampanja, tačno mjesec dana uoči izbora, i televizijske programe preplave stranačke tribine, predstavljanja, svi ti predizborni prilozi, uhvatim sebe kako jedva čekam da tražim strane kanale, ali se natjeram da saslušam, sve se nadajući da ću čuti to nešto... Obećavaju redovne plate, penzije, investicije, nova radna mjesta i to puno, puno njih, nove puteve, bolje i kvalitetnije obrazovanje, svakakva blagostanja su, dok ih slušaš, na pomolu. A znamo da u BiH ima porodica koje u 21. vijeku žive bez struje, da je BiH ogrezla u korupciji, da je u BiH veoma mnogo nezaposlenih koji sanjaju o radnim mjestima, da je BiH na začelju po mnogo čemu. Svi mi koji ovdje živimo znamo da prosječan čovjek jedva sastavlja kraj s krajem i da jedva uspije, evo, recimo, kad treba djecu slati u školu, i da jede i da kupi knjige i plati račune. Crne su nam statistike i više nikom nije vijest: BiH na 150. mjestu, BiH na 170. mjestu - u svemu zadnja, predzadnja, osim po korupciji.

Našu krhku ekonomiju unazadile su i majske poplave, pa avgustovske, pa septembarske...I oni što su do tada radili i bili uspješni sad se oporavljaju. I onda se logično pitam, dok ih slušam, kako će oni to SVE, a bez čarobnog štapića!?

Ipak, ne treba gubiti nadu da ćemo baš u ovoj kampanji naići na poneko malo skromnije, realnije obećanje da će biti što manje šarenih laža, da će poneki političar nekako realno objasniti ljudima kako će popraviti stvari, a ne samo definisati probleme koji su nam već svima odavno poznati!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije