Nezavisni stav

Odlazak u džihad

Ništa ne može uzburkati šovinističke, prizemne, najniže strasti u dijelu ovdašnje javnosti, i dalje opterećene prošlošću i mitovima, kao medijsko tretiranje informacija poput izvještaja CIA o učešću dobrovoljaca iz BiH u ekstremističkoj organizacija Islamska država (IS).

Da budemo u startu načisto - ovdje nije riječ ni o kakvom propagiranju i odbrani islama, ovdje je riječ o iznimno ekstremnoj ideologiji terorističkog pokreta, koji svoje djelovanje zasniva i na odsijecanju nevinih glava!

Tom i takvom pokretu u međuvremenu se priključilo i 350 mladih iz BiH, uglavnom iz nerazvijenijih i ruralnih sredina (ako je to uopće bitno), koji su svoje živote stavili u službu jedne daleke i nedomicilne ideologije. I što je najpogubnije od svega, ovakva masovnost podržavanja ekstremističke ideologije IS-a nepovratno je obilježila državu BiH i stavila je na listu "potencijalnih sigurnosnih izazova" u regiji.

Tako cijela priča dolazi do zapleta. Najprije, kako se uopće moglo dogoditi, pored svih silnih sigurnosnih službi i obavještajne zajednice, da toliki broj dobrovoljaca iz BiH krene u džihad? Ako ih već operativno prate, zašto ih nisu spriječili? Ako je za određene akcije bio potreban zakon - zašto se on do sada manifestirao samo u jednoj ozbiljnijoj akciji? Mnogo je pitanja bez odgovora.

Ti mladi ljudi, jedan za drugim (oni koji prežive), jednog dana počeće se vraćati kući. Nismo uvjereni da će stečenu indoktriniranost ostaviti na Bliskom istoku i u BiH se nastaviti baviti poljoprivredom. No, bh. Pripadnici IS-a najprije su problem svih naših skupo plaćenih OSA i SIPA.

U ovom trenutku jednako nas mogu zabrinuti naši zadojeni, ostrašćeni građani na svim stranama, oni koji bi da rat u BiH nikada nije ni prestao. Društvo i politika moraju reagirati, jer takvi će, pogotovo sada, svojim internet komentarima, uličnim grafitima, vjerskim ekscesima, pokušati sve ne bi li podigli međunacionalne tenzije do vrhunca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije