Nezavisni stav

Opasan propust

U vrijeme kada se bh. poljoprivrednici grčevito zalažu za otvaranje mogućnosti da na evropsko tržište izvoze stoku, meso i mlijeko, na površinu je isplivao podatak da bi se bruceloza, koja je u BiH bila suzbijena, mogla ponovo vratiti i raširiti.

Naime, vakcina za cijepljenje ovaca protiv ove opake bolesti je stigla, ali prekasno, što znači da bi proces vakcinacije, kako tvrde upućeni, sada bio potpuno beskoristan.

Za ovakav razvoj situacije neko bi već danas trebalo da preduzme odgovornost, jer je ova godina, kada je sprovođenje zaštitnog cijepljenja protiv bruceloze u pitanju, potpuno izgubljena.

Da je riječ o ogromnom, ali i opasnom propustu, lako je zaključiti. U ovoj godini zbog bruceloze eutanazirano je minimalno stotinu grla, ali to nije epilog neodgovornog ponašanja nadležnih. Žali bože vrijedne ljude koji pripremaju nadaleko poznati vlašićki sir. Šta će biti s njima?

Gospodu koja sjedi u udobnim kožnim foteljama ne brine to što danas, ako prođete Manjačom, odnosno regionalnim putem Banjaluka - Čađavica, vidite tek nekoliko bijelih stada.

Nekada je na toj planini svako domaćinstvo bilo puno kao košnica, a sada su kuće prazne, jer je stočarstvo neisplativo i ljudi su pobjegli u potrazi za zanimanjem od kojeg se može živjeti.

Uništili su nam gotovo svaku privrednu granu, a takav scenario se, po svemu sudeći, može očekivati i kada je riječ o poljoprivredi. Ako se ona ugasi, od čega ćemo živjeti?

S obzirom na (ne)brigu kakva je sada prisutna, ne bi me iznenadilo ako u skorijoj budućnosti budemo išli u Hrvatsku ili Srbiju da kupimo jagnje za obilježavanje neke svečanosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije