Nezavisni stav

Opasne igračke

Podaci Inspektorata RS o tome da je zbog sadržaja ftalata i lakog izvlačenja niti zabranjen uvoz čak osam pošiljaka u kojima se nalazilo preko 3.000 igračaka su zaista poražavajući.

U tom trenutku se zapitamo s čim se to igraju naša djeca i shvatimo da je došlo vrijeme u kojem čak i one najmlađe opasnosti vrebaju sa svih strana i kada roditelji moraju čak i dječje igračke veoma detaljno pregledati.

Zaista ogroman strah u čovjeku izazove spoznaja sa kakvim sve stvarima djeca dolaze u dodir.

Poražavajuća je i informacija, koju sam nedavno saznala,  da se od najgore vrste reciklirane plastike, u kojoj su pronađeni i tragovi broma, prave igračke za mališane.

Zaista ne znam ko ima  hrabrosti da se ponaša na taj način i da rizikuje zdravlje naše djece i servira im igračke koje predstavljaju hemijski rizik. Malo je što je hrana prepuna pesticida, pa nam se sada još serviraju i otrovne igračke.

Iako inspektori i drugi nadzorni organi ulažu zaista velike napore da spriječe kontakt djece sa ovakvim igračkama, one ipak nađu svoj put do našeg tržišta.

Jedino što roditeljima preostaje je da što više kontrolišu kakve igračke  i od kakvih materijala koriste njihova djeca i da ih što više uče da se igraju napolju sa svojim vršnjacima, kako bi što manje bili izloženi štetnom uticaju igračaka.

Još uvijek se rado sjetim trenutka kada mi je djed od drveta napravio reket za stoni tenis, koji mi je godinama bio omiljena igračka, pa možda ne bi bilo loše da svojim mališanima sami pokušate napraviti nešto što će, za njihovo zdravlje, svakako biti mnogo bezbjednije od igračaka za koje dajete brdo novca, a svakako će imati i veću sentimentalnu vrijednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije