Nezavisni stav

Opozicija

Svaka vlast i u najdemokratskijim društvima na svijetu treba dobru i jaku opoziciju kao korektivni faktor. Upravo bi SNSD-u u Banjaluci dobrodošla jaka opozicija, koja bi ga "disanjem za vratom" tjerala da bude bolji i uspješniji.

Međutim, ovakva kakva jeste, opozicija u Banjaluci ne može biti ozbiljna prijetnja nikome. Od velike priče "Zajedno za Banjaluku" već sad su stvorene barem tri sitne i razjedinjene frakcije, koje će, kao što je to bilo i dosad, rasuti glasove, a dio građana, koji bi možda i glasao, natjerati da i ovaj put ostane kod kuće.

Sa druge strane, kad se stvari izanaliziraju, od početka je bilo jasno da će velika priča o "ujedinjenoj opoziciji" upravo ovako i završiti.

Kao prvo, ne možete ljude motivisati da glasaju za vas time što je jedina stvar koja vas ujedinjuje želja za smjenom postojeće vlasti.

Drugi razlog je prevelika heterogenost. Tačno je da lokalni izbori nisu isto što i opšti, ali teško je očekivati da će "ujedinjena" i ljevica i desnica moći proizvesti program koji bi ih mogao sve povezati.

Treće, da bi se neko predstavio kao alternativa postojećem, mora pokazati da je bolji od njega. Teško to možete uraditi ako je tačno da je opozicija glasala za iste projekte protiv kojih se danas "buni". Ne možete ozbiljan program graditi na retoričkim izjavama tipa "ovi ništa ne valjaju, a mi ćemo napraviti kule i gradove". Takav odnos opozicije prema vlastima može na kraju proizvesti mnogo više štete nego koristi jer kod građana izaziv rezignaciju. Jer, ako vam je glavni predizborni adut fraza "vlast je lopovska, a mi smo fenomenalni", jedini odgovor koji ćete od građana dobiti je: "Svi ste vi isti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije