Nezavisni stav

Penzionerski protesti

Ako 25. oktobra na proteste u Sarajevu izađe između 12.000 i 15.000 penzionera, onda mladi u BiH i radnici u BiH treba da se stide i da zauvijek zašute i puste da im buduća pokoljenja žive u bijedi i neimaštini.

Penzioneri u Federaciji BiH, njih 410.000, najavili su proteste. Kažu došlo im je "do grla", ne mogu više da trpe bijedu i da ovise o djeci koja u 80 posto slučajeva isto tako loše žive.

Hoće, kažu, da izađu svi, nema veze što ih je većina bolesna, iscrpljena od teškog života i neimaštine, ali će i gluvi, i slijepi, i sa štakama doći. Oni nemaju Facebook, nemaju Twitter, oni gledaju TV i čitaju novine. Oni nisu hrabri samo za tastaturom, oni su izgleda hrabri i za sebe, a i za generacije koje su odgojili, othranili i "dali im hljeb u ruke", te mogućnost da i oni osnuju svoje porodice.

Neka nas je sve sramota ako nas nadjačaju oni o kojima bi mi trebalo da se brinemo, koji od nas trebaju pomoć i koji traže ono što su zaradili. Zašto i  drugi ne izađu s njima na proteste i kažu sve ono o čemu pametuju na društvenim mrežama.

Čitam novine i u jednim piše kako će se penzionerima na protestima obratiti i Fadil Novalić, premijer FBiH, te Jelka Milićević, federalni ministar finansija. Pa, ako će se penzionerima pridružiti Fadil i Jelka, najodgovorniji  za odluku penzionera da izađu na ulicu, šta onda čekate vi, vi građani FBiH, ali i BiH koji već godinama preživljavate uz crkavicu. Plate vam iste ili manje, ili ih nema, a cijene osnovnih namirnica svakodnevno tiho rastu. Rastu po 20-30 feninga, kao, eto, da vi ne primijetite. Sarajlije nemaju vode u 21. vijeku, a Sarajevo je jedan od prvih gradova u Evropi koji  je imao vodovodnu mrežu. I svi po društvenim mrežama pišu samo o tome, pametuju, a na proteste izađe par stotina ljudi. Pa, evo vam prilike, nemojte čekati, pridružite se sad Fadilu i Jelki, kad niste htjeli drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije