Nezavisni stav

Početak kraja "štele"

Kako lijepo zvuči i sam nagovještaj da je "štelama" prilikom dobijanja posla došao kraj. Usne izuzetnih studenata mogu da se rašire u širok osmijeh, jer bi, bar u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, lakše mogli da dođu do zaposlenja.

Konačno su napravljeni pravilnici o zapošljavanju u osnovnim i srednjim školama koji su odredili da su uspjeh i dužina studiranja presudni, a potom vrijeme provedeno na birou (neki ga mjere godinama), test i intervju sa članovima komisije. Iako pravilnici, koji se primjenjuju od ove školske godine, nailaze na razne pozitivne i negativne kritike, bez zadrške se može reći da je bolje imati kakav-takav pravilnik nego nikakav. Lakše je mijenjati ono što se u praksi pokaže lošim rješenjem, nego sve prepustiti slučaju, jednom telefonskom pozivu ili preporuci "nekog jakog". Ne otkrivam toplu vodu ističući da su dosad veze i vezice bile najbolja referenca za dobijanje posla - od prodavnice, pa do atraktivnih i dobro plaćenih radnih mjesta u, mnogima omiljenoj, javnoj administraciji. Pogotovo za posao u udobnim kancelarijama, najvažnija je bila preporuka gorespomenutog "nekog jakog". U zemlji gdje jedan telefonski poziv mijenja sve, a zbog malverzacija i manipulacija u vezi sa zapošljavanjem zaslužujemo olimpijsku medalju, ovo oko zapošljavanja u školstvu zvuči bajkovito.

Sasvim sigurno da frka hvata direktore škola kojima su se telefoni znali usijati od poziva za intervencije i protekcije, ali sada s pravom tom "nekom jakom" mogu reći da se malo šta može učiniti i to - zbog pravilnika.

Ako se busamo u prsa da nam je obrazovanje temelj društva, a znanje najveći resurs, da želimo da mladi ostaju u zemlji, onda pravilnici o zapošljavanju u bilo kojoj oblasti, pa i makar polovično dobri, daju tračak nade u bolje sutra koje se mjeri isključivo šansom za dobijanje posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije