Nezavisni stav

Počinje SFF

Sve je spremno za najznačajniju filmsku smotru u regionu - Sarajevo film festival.

Ove godine organizatori - Direkcija festivala i grad Sarajevo, ali i njegovi građani, obilježavaju mali jubilej - 20 godina postojanja festivala.

I ove godine Sarajevo će pohoditi najznačajnija imena iz svijeta filma u regionu, ali i šire.

Mike Leigh, Gael Garcia Bernal, Berenice Bejo, Melissa Leo... samo su neki od slavnih gostiju SFF-a.

Ove godine festival će nadmašiti sebe kada je u pitanju broj filmova koji će biti prikazani, njih više stotina.

Čini se da će ovo biti godina omnibusa, tako da će biti prikazana čak tri, a jedan od njih, "Mostovi Sarajeva", otvorit će ovu filmsku smotru.

Organizatori su rekli da će ovogodišnji festival biti i svojevrsna najava novih projekata. Tako najavljuju i poseban programa, u kojem će biti prikazivani filmovi s područja bivše Jugoslavije.

Nažalost, ove godine je veoma malo filmova s prostora bivše Jugoslavije, u glavnom takmičarskom programu skoro da nema nijednog. Organizatori to pravdaju boljim kvalitetom filmova iz drugih zemalja regiona, posebno filmova iz Turske, kojih je ove godine veliki broj na SFF-u.

Sve to čudi, ako znamo da je ove godine na Festivalu hrvatskog filma u Puli bio veliki broj premijera, a i filmska produkcija u susjednoj Srbiji uvijek je bila plodna.

Međutim, izgleda da se Direkcija SFF-a, ipak, odlučila da poboljša promociju filma BiH i susjednih zemalja time što će od naredne godine imati poseban program za bliski region.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije