Nezavisni stav

Pomoćnicima odzvonilo

Nekako u zatišju najava referenduma o bh. pravosuđu i pokušaja prekomponovanja vlasti na nivou FBiH i države, kao trenutno najkrupnijih političkih pitanja u zemlji, federalna vlada nedavno je usvojila izmjene Zakona o državoj službi.

Naoko još jedan u nizu dosadnih zakona o administraciji i državnim službenicima, koji su ionako zaštićeni poput spomenika kulture.

Međutim, za malo upućenije, proceduralni put ovog zakona i njegovo usvajanje u parlamentu u potpunosti bi mogli da promijene način provođenja politika u institucijama sistema, i to na svim nivoima u državi.

Iz perspektive građanstva, planski izmijenjeni zakon mogao bi i da podigne kvalitet provođenja usluga prema svima nama jednog dana kada u strukturama državne službe i ministarstava većinski budemo imali savjesne i odgovorne ljude. Oni se danas, ovo govorimo čista obraza i dobro upućeni, svode na proceduralnu grešku. I tome se sada, ako ništa, možemo barem nadati.

Najprije, same izmjene zakona predviđaju potpuno ukidanje povlaštenog statusa za pomoćnike ministara i sekretare ministarstava, kao rukovodećih državnih službenika. Jer vjerovatno nema ljepšeg državnog posla, bolje plate i manje odgovornosti bilo gdje u državama s razvijenom demokratijom.

Zamislite situaciju: 15 godina ste pomoćnik ministra, znate sve i jednu tajnu vašeg ministarstva, čak i one "mračne". Sve vas se pita, imate ogromne ovlasti u okviru svoje nadležnosti, a za rezultate ne odgovarate nikome!

Ima li lagodnije pozicije? Teško...

A takvih je u strukturama države i entiteta nekoliko stotina. Ruku na srce, nisu svi po 10 ili 15 godina na funkcijama, ali jesu svi sa statusom nesmjenjivih, nedodirljivih, općeinformisanih i prilično moćnih.

Ovih su dana predstavnici nevladinog sektora žestoko negodovali zbog ovih izmjena. Vele da će stranke sa sobom povući i imenovati svoje kadrove za pomoćnike, umjesto "profesionalaca koji su to do sada bili", pa će se ministarstva, ko biva, ispolitizirati.

A šta su ona sada zaboga?! Kakve rezultate imaju? I kome račune polažu?

Apsolutno spadam među zagovornike ovih izmjena, kako je to odavno urađeno i u zemljama okruženja. Na taj način, sve i jedna partija imaće čistu situaciju prilikom imenovanja i punu odgovornost za posao za koji će odgovarati prevashodno građanima, ali i svojim biračima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije