Nezavisni stav

Pooštriti kontrole hrane

Neispravna hrana sumnjivog kvaliteta naslov je koji često u zadnje vrijeme vidimo u medijima.

Da li to znači da su kontrolne institucije počele bolje i oštrije da rade svoj posao, ili da u zadnje vrijeme kod nas više ima ovih pojava - pitanje je na koje bi trebalo potražiti odgovor.

Ukoliko je ovo prvo u pitanju, inspekcijske službe zaslužuju svaku pohvalu za uklanjanje sa tržišta hrane kojoj je istekao rok trajanja i koja bi mogla biti kobna po zdravlje ljudi.

Ruku na srce, treba imati u vidu i da inspektori rade u smanjenom kapacitetu jer je poznato da nemamo dovoljno inspektora i da se jednostavno ne može očekivati da se u svakom trenutku nađu na svim krajevima RS, kontrolišući sve prodajne objekte, prodavnice, tržne centre ili pijace.

Ipak se mora konstantno apelovati da kontrole hrane moraju biti što češće i kazne što rigoroznije kako bi se izbjegla pojava da nesavjesni prodavci prodaju keks, biskvite, marmelade, sokove i slično iako je ovim namirnicama davno istekao rok trajanja ili su počeli truliti.

Na drugoj strani važnost kontrola se posebno mora isticati prilikom uvoza, jer je većina dosadašnjih analiza pokazala da su upravo stvari iz uvoza neispravne i sumnjivog kvaliteta, ili sadrže nedozvoljene količine raznih aditiva, od kojih su neki čak kancerogeni.

Problem sa kontrolama pošiljki hrane na granici je u tome što je po zakonu propisano da inspektor na osnovu lične procjene odlučuje koju pošiljku će kontrolisati, a koju će samo pustiti da uđe u BiH.

Pitanje je koliko pošiljki hrane pređe granicu i završi na rafama prodavnica a da uopšte nisu kontrolisane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije