Nezavisni stav

Poruka se jače čuje ako je jedinstvena

Od prošle sedmice, kada je Srbija sama krenula u protest protiv Hrvatske zbog paprenih cijena za kontrolu uvoza voća i povrća, došlo je do velikih i pozitivnih pomaka, koji su juče potvrđeni nizom telefonskih razgovora na relaciji Zagreb - Sarajevo, a koji će biti korak bliže konačnom rješenju.

Na jednoj strani ujedinjeni su sada zajedno Srbija, BiH, Makedonija i Crna Gora, a svi zajedno istrajni su u ideji da uklone novonastale barijere i tako omoguće nesmetan prolaz robe za svoje izvoznike i proizvođače, što nije prošlo neopaženo na suprotnoj strani, koja, prema svemu sudeći, popušta.

Zajednički sastanak održan u ponedjeljak u Sarajevu, na kojem je hrvatska strana dobila sedmodnevni ultimatum, jasno pokazuje da postoji odlučnost da se istraje u cijeloj priči, ali i da ne postoji bilo kakav strah.

Ono što takođe može da obraduje sve ministre koji su se tada našli u najvećem gradu BiH je i to da ovaj slučaj (a za mnoge i skandal) dobija sve veću pažnju medija u Hrvatskoj, koji su do tada poprilično mlako i nezainteresovano reagovali. Proslava operacije "Oluja" očigledno je bilo nešto što je zasluživalo veću pažnju.

Oni su sada prst sumnje uperili prema svom resornom ministru, kojeg su optužuju da je mjerama i odlukama koje je donio ujedinio region protiv Hrvatske i nanio štetu domaćim proizvođačima, te zemlju suočio s izglednim recipročnim mjerama.

Mnogi su potom njegov pristanak da se sastane s ministrima zemalja koje su najviše oštećene paprenim cjenovnikom kontrole voća i povrća ocijenili i kao poraz. Ali, zaslužen.

Šta god da se desi na sastanku koji će se odigrati u bliskoj budućnosti, skup u Sarajevu pokazao je kako se poruka zemalja regiona i te kako glasnije čuje kada se upućuje s jednog mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije