Nezavisni stav

Povećaj oprez, smanji gas

Saobraćajne nesreće tokom proteklog vikenda u crno su zavile brojne porodice i još jednom upozorile da su nam putevi rasadnik smrti.

Uglavnom nam gine omladina, djevojke i mladići čiji se životi gase nakon noćnog provoda.

Rubrike crnih hronika u medijima pune su stravičnih vijesti o pogibijama u saobraćaju. Apeli da se sporije i opreznije vozi, očigledno, ne bilježe očekivane rezultate.

Ušli smo u period kada su svi putevi klizavi, a time je i povećana opasnost da najmanja greška postane kobna.

Crni bilans na našim putevima ima višestruke uzroke. Prvo, imamo mnoštvo vozača koji su vozačku dozvolu dobili pod krajnje sumnjivim okolnostima. Drugo, kolovozi su nam ravni šahovskim tablama - prošarani rupama, puni opasnih tačaka. Vape za ulaganjima.

Treće, ni saobraćajna kultura, odnosno svijest, nije nam na zavidnom nivou. Ne sjećam se da je, nakon u kafani ispijenih potoka piva, ijedan moj kolega rekao - idemo taksijem kući, ne mogu voziti.

Četvrto, više nego ikada, svi negdje žurimo, pa otkucamo brojne poruke i obavimo pozive dok sjedimo za volanom. A, trenutak nepažnje može se glavom platiti.

Peto, vozni park nam je katastrofalan. Javna je tajna da je automobil moguće registrovati i da ga prethodno ne odvezete na tehnički pregled.

Ovi, u kombinaciji sa ostalim faktorima, razlog su što gotovo svakog dana imamo krvoproliće u saobraćaju. Kada se tragedija desi, za kajanje je kasno. Ako se svi tokom vožnje budemo ponašali odgovornije, bićemo znatno bezbjedniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije