Nezavisni stav

"Pravosuđe, laku noć"

Opšte mišljenje javnosti je da se pravda u BiH ne sprovodi, već kupuje, i to, nažalost, zahvaljujući pohlepnim i nečasnim sudijama i tužiocima nije daleko od istine. Primjera za to je bezbroj, a svjedoci smo da vrlo rijetko onaj što ima pare ode iza rešetaka, osim ako politika ne umiješa svoje prste i preko naručenih instant optužnica kod instant tužilaca nekome ne "napakuje" neko krivično djelo koje se u 99 odsto slučajeva ne dokaže.

Dakle, isključivi krivac za stanje u kojem se sada nalazi BiH što se tiče kriminala i korupcije je pravosuđe, i to u prvom redu tužioci, zatim advokati pa tek onda sudije. Da su oni profesionalni, odgovorni i posvećeni poslu za koji su plaćeni, političari bi bili manji od makovog zrna i ne bi se kao sada po kafanama i privatnim sjedaljkama hvalili da su "pogurali" ovog ili onog sudiju i tužioca, da su s njim popili kafu i "završili kombinaciju".

Te kombinacije državu koštaju milijarde, političari uzmu milione, a sudijama i tužiocima po pravilu ostanu "mrvice" koje oni dalje "investiraju" uglavnom u nekretnine, a  koje onda, što je i logično, od javnosti kriju kao zmija noge.

Pokušaji da se te njihove i nekretnine članova uže porodice učine javnim su dobri, ali siguran sam da neće dati nikakve rezultate jer će tužioci i dalje umjesto da ganjaju lopove i kriminalce tražiti kombinacije, a sudije umjesto suditi po zakonu čekati kovertu.

Čast većini poštenih sudija i tužilaca, ali ni oni ništa manje nisu krivi, jer ćutati na sveprisutnu kupovinu i prodaju pravde svrstava ih u isti koš sa onima koji na sudski i tužilački poziv gledaju kao na profesiju idealnu za reketiranje.

Možda je najbolje završiti riječima jednog sudije koji nedavno napisa: "Pravosuđe, laku noć!"

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije