Nezavisni stav

Prebacivanje odgovornosti

Pitanje izgradnje skladišta za nuklearni otpad iz Hrvatske na Trgovskoj gori u opštini Dvor na Uni otvoreno je u bh. javnosti tek posljednjih nekoliko mjeseci, kao da ova lokacija, koja se nalazi na dva kilometra od BiH, nije bila jedna od potencijalnih još od 1999. godine.

Ekonomska studija opravdanosti Slovenije i Hrvatske, koje dijele Nuklearnu elektranu "Krško" u istoimenoj opštini, pokazala je veću isplativost u čistoj i jeftinijoj struji, nego za izgradnju druge elektrane na fosilna goriva, na osnovu čega je krajem prošle godine odlučeno da "Krško" radi još 20 godina. Potreba za skladištenjem 10.200 tona radioaktivnog otpada i 1.000 tona istrošenog goriva prirodan je slijed djelovanja i potpuno legitiman, kao i namjera Hrvatske da naknade zadrži na svojoj teritoriji, pa prema tome i dobro razmotri isplativost gradnje sa Slovenijom.

S druge strane, u praksi nije zabilježeno skladištenje otpada na udaljenosti od nekoliko stotina kilometara od mjesta nastanka otpada, koliko dijeli Krško i Dvor na Uni.

Ukoliko je, međutim, potencijalno ugroženo zdravlje stanovništva osnovni uzrok protivljenja njegovoj izgradnji i u Dvoru na Uni, i u Novom Gradu, ko ima prava cijeniti - koji su to "drugi" ljudi koji treba da osjete posljedice?

S aspekta prirodnog bogatstva i potencijala za stanovništvo, otpor gradnji koji dolazi s dvije granične opštine krajnje je opravdan, utemeljen i očito najsnažniji argument za nadležne do sada.

Osim poluinformacija, pojedinačnih reakcija i uglavnom dominantnog - prebacivanje odgovornosti te politizacije na svim nivoima, ništa konkretnije njima nije ponuđeno. Odsustvo stručnosti idealno je područje za strah, neodvagane informacije i poređenja sa posljedicama Černobilja i Hirošime, te pitanje etniciteta kao primarne kategorije u svemu. U takvoj situaciji valjda je i dalje ispravno očekivati da će BiH ozbiljno reagovati i iznijeti argumente protiv prije nego što ovo skladište počne s radom?

Jeste. Kao što je opravdano zahtijevati odgovornost od nadležnih. Na svim nivoima. Za sve propuste u vremenu, administraciji i procjenama, koje otvaraju vrata desetinama hiljada tona radioaktivnog otpada. Prvo to, a tek onda arbitražni postupak dvije države, koji je najavljen kao vrhunac naše reakcije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije