Nezavisni stav

"Preletači" kroje političke sudbine

Od novog sastava Skupštine grada Banjaluka prošle su skoro dvije godine. A od tada pa do danas desile su se mnoge promjene, od prelazaka odbornika iz jedne stranke u drugu stranku do gubljenja značajnih direktorskih fotelja.

Neki "preletači" prešli su iz opozicije u poziciju, neki, opet, iz pozicije u poziciju, a ima i onih koji su prešli iz pozicije u opoziciju, a sve je to, kako kažu, zbog veće stranke i većeg kluba, neslaganja sa strankom.... Ovi prelasci za sobom nerijetko povlače i gubljenje važnih pozicija stranke čije su donedavno boje branili.

Posljednji u nizu za sada je prelazak Miše Kovačevića iz Socijalističke partije u SNSD, koji je stranku napustio jer je, kako kaže, SNSD veća stranka sa većim Klubom odbornika od SP-a, a što bi njegovu bivšu partiju moglo koštati nekih važnih funkcija.

"Preletača" iz stranke u stranku bilo je mnogo, ali najviše pažnje ipak privuku oni koji iz opozicije pređu u poziciju, posebno oni koji su najviše kritikovali tu istu poziciju za koju sada glasaju.

Iako se, možda, vode mišljenjem da njihovi prelasci neće izazvati veliku buru, ipak koalicioni sporazum koji čine SNSD, DNS, Socijalistička partija, Ujedinjena Srpska i predstavnik iz reda nacionalnih manjina dva puta je u ovom mandatu mijenjan, nakon čega su i neki izgubili svoje funkcije u javnim ustanovama i preduzećima.

Da li zbog neke funkcije, većeg kluba ili neslaganja sa rukovodstvom svoje stranke, nakon svega toga, postavlja se pitanje da li odbornici koji promijene stranku iznevjere povjerenje onih koji su glasali za njih?

Bilo kako bilo, opoziciju u gradskom parlamentu trenutno čini sedam odbornika, a kako stvari stoje, možda i ostanu i bez još jednoga, jer je nedavno Aleksandar Petković, odbornik Kluba odbornika SzP-a, najavio da je spreman za saradnju sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem jer želi da se objelodani šta se desilo sa Davidom Dragičevićem, odnosno da se rasvijetli njegovo ubistvo.

Šta će dalje biti, ko će gdje, ko će činiti opoziciju, a ko poziciju, da li će do kraja mandata, odnosno u naredne dvije godine, još neki promijeniti "dresove", ostaje da vidimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije