Nezavisni stav

Prijeti nam nestanak

Prijeti nam nestanak
Foto: Ilustracija | Prijeti nam nestanak

Zbog izuzetno lošeg ekonomskog stanja u RS, sve veći broj bračnih parova se ne odlučuje na zajednički život i stvaranje porodice na ovim prostorima, te zbog toga svoju sreću i borbu za egzistenciju pronalaze daleko izvan granica BiH. Demografi kažu da stanje ništa bolje nije ni u FBiH, te da je naša sudbina kao i kod ostalih zemalja na zapadnom Balkanu.

Ne čudi podatak da su u RS prošle godine rođene 9.452 bebe, a da je umrlo 13.970 osoba, te da je Banjaluka jedini grad u RS koji ima pozitivan prirodni priraštaj. Zanemarili smo natalitet i idemo ka gubitku populacije.

Gdje su rode, da li su polomile krila pa nam rjeđe lete, ko je kriv? Očigledno smo za to krivi svi, jer nam je potrebna sistemska promjena, ekonomski jača zemlja. Prijeti li nam nestanak? Evidentno je da bi za nekoliko godina ova zemlja mogla postati zemlja staraca. Mladi odlaze, oni koji ostaju rade za sitne pare i preživljavaju od prvog do prvog u mjesecu. Osnivanje porodice mogu da planiraju samo oni koji su svoj uhljeb pronašli u nekoj od javnih institucija ili oni koji se bave mutnim poslovima, čega kod nas ne manjka.

Radeći tekst o natalitetu razgovarao sam sa mnogo javnih službenika. Pojedinci se hvale podsticajima za novorođenčad. Gospodo, 300 maraka za novorođeno dijete neće mnogo pomoći u odgajanju djeteta i to nije rješenje. Ono što je potrebno roditeljima je ekonomska stabilnost, a ne samo podsticaji i milostinja. Da bismo svojoj djeci obezbijedili bezbrižno djetinjstvo, treba nam jaka ekonomija, od koje ćemo imati posla, a time ćemo izdvojiti i veće podsticaje za novorođene bebe, pa ćemo imati čime da se pohvalimo.

Treba li nam veći dokaz da smo dotakli dno... Koliko nam gori pod nogama pokazuje nam to da nismo probirljivi, nije važno ispred koje ćemo ambasade čekati u redu, daj šta daš, jer je većina izgubila posljednju i vjeru i nadu u ovu zemlju, te će za svoje dijete pronaći krov pod tuđim nebom.

Moramo se pod hitno trgnuti iz sna kako nam opštine ne bi odumrle, poput Istočnog Drvara, Kupresa, Trnova, u kojima se godišnje rode dvije, jedna ili nijedna beba, i u kojima danas zatičemo samo starce i one koji tamo dolaze da bi iscrpili prirodno bogatstvo koje je u njima jedino ostalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije