Nezavisni stav

Pucanj u policiju

Adis Šehović i Davor Vujinović u petak nisu dobili mogućnost ni da se brane. Bili su u redovnoj noćnoj patroli u naselju Alipašino u općini Novi grad. Ubijeni su sa nekoliko hitaca zbog toga što su grupu kriminalaca, sasvim slučajno, omeli u krađi automobila.

Tuga, jad, očaj, bijes. Majke su ostale bez sinova, djeca bez očeva, a supruge bez muževa. Policija se "digla na noge". Udružili su se, izbrisali granice, građani reaguju, ali blago, ponovo smo hrabri, pravični, odvažni na tastaturama, svi na društvenim mrežama objavljuju slike policajaca. Pitam se da li je kasno? Kasno je, prekasno za Adisa i Davora!

Nažalost, česta rečenica političara u BiH je bila "kriminaci su organizovaniji i opremljeniji od policije". To se, evo, i pokazuje. Iako su od petka sve policijske i bezbjednosne agencije angažovane kako bi pronašle počinioce surovog ubistva, oni su još uvijek u bijegu. Oni imaju svoje "veze". Očigledno  su te "veze" opet jače od veza policijskih snaga, koje kažu "prevrnućemo svaki kamen".

Ko je kriv za ovo bezakonje na ulicama mnogih gradova u BiH? Policija kaže loše pravosuđe. Kada novinari pišu o tome kako je problem bh. pravosuđe, kada veliki broj političara, javnih ličnosti to potvrdi u svojim izjavama medijima, onda se jave iz pravosuđa da kažu kako su meta konstantnih napada. Zašto? Razlog je poznat. Policija uhvati kriminalca, privede ga, a onda ga preda određenom tužilaštvu. Nažalost, svjedoci smo, često, situacije da zbog lošeg rada tužilaca, nedovoljne angažiranosti, pa i neznanja, kriminaci vrlo brzo budu na slobodi. I onda se pravosudne institucije žale kako ih u medijima optužuju da su nesposobne i korumpirane.

Navest ću samo jedan primjer. Osoba poznata pravosudnim institucijama i policiji, prije nekoliko godina, izvrši usred grada ubistvo, za koje se utvrdi da je s predumišljajem. Dobije  kaznu zatvora od sedam godina. I onda se iz pravosuđa žale da ih optužuju za nerad i korupciju.

Strašno i tužno, majkama ništa više ne može vratiti sinove, a djeci očeve.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije