Nezavisni stav

Puste školske klupe

Školsko zvono sve manje poziva učenike u školu, jer iz godine u godinu je sve manje đaka.

Alarmantan je podatak da su u tekućoj školskoj godini u BiH upisana 152 odjeljenja osnovaca manje i čak 261 odjeljenje manje srednjoškolaca, ako se uzme u obzir da je optimalni prosjek u razredu 24 učenika. Takođe, u 1.840 osnovnih škola upisana su 287.694 učenika, što je manje za 3.648 đaka, ili 1,3 odsto u odnosu na prethodnu školsku godinu. Kada je riječ o srednjem obrazovanju, u 311 škola upisano je 126.965 đaka, što je u odnosu na godinu dana ranije manje za 6.263 učenika, ili 4,7 odsto.

To je porazna činjenica, ali to vlastodršce ne brine. Niko od njih se nije ni zamislio zašto škole sve više zjape prazne. Oni manje-više, kao i u ovom slučaju, samo konstatuju stanje, dok reakcija u pravilu izostaje.

Šta treba uraditi kako bi se vratila dječja graja u školu, ali i da nas sve više posjećuju rode, jer i natalitet je u padu, treba da osmisle resorna ministarstva. U raznim njihovim kancelarijama sjede stručnjaci, bar tako tvrde njihovi nadređeni, koji bi trebalo da izrade strategiju koja će piti vodu, a ne da ostane mrtvo slovo na papiru, kao što je bilo u većini slučajeva do sada.

A, posljednji je čas da se nešto uradi kako bi klupe bile pune učenika, kako bi prosvjetni radnik imao kome prenijeti svoje znanje, koje će danas-sutra njegov učenik prenositi na druge, ili, što je najbitnije, da obrazovne ustanove zajedno s roditeljima djecu izvedu na pravi put, da postanu ljudi bez obzira na titulu ili zvanje.

Zvono je sve tiše, đaka je sve manje, klupe sve praznije, vrijeme curi i posljednji je momenat da nadležni isprave jedinicu, ako misle.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije