Nezavisni stav

Rampa u Zalužanima kao ruski rulet

U vrijeme kada razvijene države istražuju mogućnost života na Marsu, kod nas je nemoguće naći pouzdan kadar koji će, prije nailaska voza, spuštati rampu na pružnom prelazu u banjalučkom naselju Zalužani.

"Željeznice RS" imaju oko 3.000 zaposlenih, od čega je dobar dio višak, ali u toj armiji radnika Uprava očigledno ne vidi nikog ko bi radio ovaj jako odgovoran, a istovremeno vrlo lak posao.

Kako će rukovodstvo najvećeg gubitaša među javnim kompanijama u Republici Srpskoj uspjeti sanirati ogroman dug koji lomi kičmu ovom preduzeću, kada ne može pronaći čovjeka zaduženog za slučaj "Zalužani"?

Dok u savremenim zemljama roboti mijenjaju ljude u najsloženijim operacijama, ovi naši godinama ne uspijevaju automatizovati rampu, iako bi time otkrili ni manje ni više nego - toplu vodu.

Ili, ako ništa drugo, bar postaviti Andrijin krst pa da vozači znaju da se oslanjaju na vlastitu procjenu.

Pružni prelaz u Zalužanima je već duže vrijeme u središtu neshvatljivih incidenata, od koji su neki procurili u javnost, dok je pitanje da li ima i onih za koje se nije ni saznalo. U proteklu nedjelju rampa nije spuštana u momentima nailaska vozova, i to zbog radnika "Željeznica RS" koji se ni manje ni više - nije pojavio na poslu. Na istom mjestu, u junu prošle godine, drugi čuvar zadužen za spuštanje rampe nije reagovao u trenutku nailaska putničkog voza, a moguću tragediju spriječio je mašinovođa nakon što mu je naloženo da kompoziciju zaustavi.

Na istom prelazu sličan incident zabilježen je i u martu prošle godine, a "Željeznice RS" tada su prst uperile u vozilo stranih registarskih tablica koje je, kako tvrde, udarilo u mehanizam i oštetilo rampu.

Sreća, nije pala mrtva glava na tom mjestu, gdje je vožnja automobila, čini se, opasna koliko i ruski rulet. Da se to, ne daj bože desilo, javnost bi, u najmanju ruku, imala pravo da traži da krivci lete iz fotelja. I to pravo u zatvorsku ćeliju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije