Nezavisni stav

Ravnopravni partneri

SAD šalju stručnjake u BiH koji će nam pomoći da identifikujemo teroriste koji su se vratili sa sirijskih ratišta kako bismo protiv njih prikupili dokaze koji će biti valjani na sudu.

Ovu saradnju treba pozdraviti, posebno imajući na umu koliko su SAD do sada pružile pomoći BiH, ali i činjenicu da mi sami vjerovatno nemamo dovoljno kapaciteta ni mogućnosti za efikasnu borbu protiv ove pošasti.

Međutim, čini se da u cijeloj priči ostaje jedan mali trag nedorečenosti koji bi, ako želimo našu saradnju i partnerstvo na ravnopravnoj osnovi nastaviti u budućnosti, svakako trebalo razjasniti.

Nijedna bh. institucija koju smo na ovu temu kontaktirali nije nam znala ništa reći o pomenutoj saradnji. Moguća su dva objašnjenja: Ili zaista ništa o tome ne znaju, ili nam ništa nisu smjeli reći.

Ako ne znaju, onda je pitanje da li BiH ima puni suverenitet u međunarodnoj saradnji sa svojim partnerima, ili se važne odluke donose mimo zvaničnih organa. A ako ne smiju reći, onda je opet pitanje koliko smo mi u praksi ravnopravni sa velikim zemljama poput SAD u ovako suštinski važnim međunarodnim aktivnostima.

Naravno, najvažnije je da pomenuta saradnja da rezultate i da svi koji su ruke okrvavili na strani terorista Islamske države završe iza rešetaka. A na institucijama SAD i BiH je da razmisle na kojim osnovama možemo naše odnose graditi na uzajamnom partnerstvu i povjerenju.

Jer ako želimo da BiH postane pravna država, to nećemo nikada moći biti ako nas naši partneri ne budu tretirali kao sebi ravnopravne.

Bilo da se radi o odnosima unutar same zemlje ili međunarodnim aktivnostima, naši strani prijatelji, ma odakle dolaze, moraju u praksi pokazati da nas tretiraju kao suverenu državu i ne miješati se direktno u političke procese osim ako ih mi ne pozovemo da nam pomognu. Bez toga BiH nikad neće moći istinski krenuti naprijed.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije