Nezavisni stav

SIPA, Tužilaštvo i heroin

Vijest da su u Tuzli polovinom prošlog mjeseca zaplijenjena 82 kilograma heroina objavljena je u svim bh. i regionalnim medijima. Nažalost, na tom je i ostalo jer SIPA i Tužilaštavo BiH nisu održali obećanje da će javnost u skorom vremenu podrobnije obavijestiti o ovoj akciji.

Zašto je ova zapljena pokrivena velom tajni, da li je nekom u interesu da se ne otkrivaju pojedinosti, da li nadležni žele da ulove veću ribu, da li...  Milion pitanja, ali bez odgovora.

Novinari su saznali da je heroin pronađen u skladištu jedne zeničke firme, da je na lažne papire, odnosno kao druga vrsta robe uvezen iz Bugarske, te da je heroin u BiH bio samo u tranzitu i da je bio namijenjen za tržište zapadne Evrope. I to je sve.

Svjedoci smo da se svakodnevno skoro svaka policijska agencija u BiH hvali i minimalnom zapljenom droge (nekoliko grama), a o ovom "kapitalcu" niko ni riječ da prozbori. Ni nezvanično, a kamoli zvanično.

Ovom zapljenom bi se pohvalila i bilo koja policija na svijetu bez imalo ustručavanja, jer ne ulovi se svaki dan plijen težak 12 miliona KM.

Međutim, javnost o jednoj od najvećih zapljena u BiH ne zna ništa osim šturih informacija. Zid ćutanja u SIPA i Tužilaštvu je neprobojan. Samo kratko i već uvriježeno kažu "u interesu istrage ne mogu se davati bilo kakve informacije". I na tome ostaje.

Bilo kako bilo, predstavnici SIPA i Tužilaštvo, kako su i obećali, trebalo je da izađu pred javnost i da saopšte detalje zapljene. Bez obzira na to kakvi bi bili odgovori, da li bi njima javnost bila zadovoljna ili ne, oni nisu smjeli dozvoliti da crv sumnje uđe u ovaj slučaj, jer za odgovore na logična pitanja koja se sama nameću javnost će, kako sada stoje stvari, biti zakinuta. Ili možda ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije