Nezavisni stav

Sizifov posao

Republički revizori u svojoj posljednjoj reviziji učinka potvrdili su ono što se znalo i prije nego što su saopštili nalaze, a to je da se zapošljavanje u javnoj upravi vrši na netransparentan način i bez jasnih planova i ciljeva.

Oni su zapazili takođe da na pojedina radna mjesta gotovo niko od kandidata ne želi ni da konkuriše s obzirom na to da se na njega, po običaju, primaju oni koji su na njemu već radili, pa stoga ne žele da smetaju onima kojima se mjesto "čuva", a sa čime se ujedno završava i zakonska procedura za njegovu stolicu i uhljebljenje.

Bespotrebno trošenje novca za razna uvjerenja koja nisu nimalo jeftina sizifovski je posao od kojeg nema puno koristi, shvatili su kandidati.

Ipak, ko se usudi da proba u obzir treba uzeti da će se naći u žestokoj borbi sa kandidatom koji je već radio na tom mjestu, jer je, slučajno ili ne, praksa pokazala da upravo iskustvo koje su stekli na tom radnom mjestu prije konkursa bude prelomni faktor za posao.

Kako su revizori dokazali, najbolji način da dođete do radnog mjesta u javnoj upravi i na taj način riješite životno pitanje i postanete radnik najpoželjnije firme u Srpskoj jeste preko članova komisije za izbor kandidata, u čijim je rukama moć da prelome ko od kandidata dobija posao.

Samom kandidatu preostaje da ih oduševi svojim vrlinama i sposobnostima, a šta će se od toga njima svidjeti veliko je pitanje s obzirom na to da ih ništa ne obavezuje da razgovor sa vama obave na temu struke ili radnog mjesta za koje se konkuriše.

Treba napomenuti i to da zvanična statistika pokazuje kako je u posljednje tri godine došlo do porasta broja zaposlenih u javnoj upravi za šest odsto, što pokazuje da u ovoj "firmi" nema krize.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije