Nezavisni stav

Slovo o školi

Ljetni raspust se približava kraju, što ujedno znači novi trošak i brigu za roditelje s obzirom na to da osnovcima treba kupiti udžbenike i pripremiti ih za narednu školsku godinu.

Knjige, sveske, pernica, torba, patike, cipele, majice, hlače i ko zna koliko još stvari roditelji treba da kupe kako bi "natovarili" osnovca i spremili ga za početak septembra.

Dva školarca u kući ujedno znače i dva troška, a sve kad se sabere, cijelu platu je potrebno izdvojiti da se gore navedeno kupi, što, kada se pogleda teška situacija u kojoj se društvo nalazi, izgleda nemoguće.

Ipak, djetetu je teško objasniti da se nešto ne može kupiti, pa će roditelji i ovog ljeta put butika i knjižara kako bi napunili đačke torbe i ispraznili džepove.

Kako se početak godine bliži, tako je u knjižarama sve veća gužva. Jedni kupuju komplete knjiga za određeni razred, a drugi imaju sreću da je neko udžbenike iz prošle godine dobro sačuvao pa poklonio  njegovom djetetu, pa samo kupuju one knjige kojima je mijenjan sadržaj. 

Šlag na tortu su udžbenici stranih jezika, koji se po običaju štampaju na samom kraju raspusta i koji su ujedno i najskuplji.

Tri knjige za tri jezika po 15 maraka, skoro pedeset.  Još samo da uče, bili bi prave poliglote, kažu roditelji.

A u knjižarama se sve šareni od raznih olovaka, svezaka, okvira, bojica i torbi, pa djeca uzimaju i ono što im ne treba ne znajući da je šareno ujedno i skupo.

Pojam "ulaganje u djecu" u ovom slučaju se najbolje vidi, a koji će roditelj imati sreću da mu se dio toga vrati, pokazaće vrijeme. Ono što im se ne može osporiti je to da besprijekorno obavljaju roditeljsku dužnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije